НЕ на посегателствата срещу медии и журналисти!

Световният ден на свободата на печата е стимул за единение

Снежана Тодорова

Що за зла ирония отприщи атаката срещу вестник „Земя” и още две негови издания точно в навечерието на Световния ден на свободата на печата? Дават ли си сметка извършителите ѝ какво правят?

Навършват се 30 години от решението, взето от ЮНЕСКО през 1993 г., за обявяване на 3 май за Световен ден на свободата на печата. В апела си по този повод Международната федерация на журналистите (МФЖ), чийто член е СБЖ, напомня една истина, която и нашият Съюз винаги изтъква в свои позиции и обръщения – че свободата на изразяване е основен двигател на всички други човешки права, на самата демокрация.

Тежките кризи, връхлитащи човечеството с все по-драматична интензивност през последните години, са неимоверно изпитание за опазването и оцеляването на тази свобода. Парадоксът е, че сякаш колкото повече апели се отправят в нейна защита, колкото повече регламенти и законови актове се приемат, тя става все по-уязвима и все по-застрашена в световен мащаб, а уж благовидните регулации се превръщат в инструменти за цензура.

Не можем отново да не припомним какво демонстративно и брутално сплашване на всички журналисти по света представлява разправата с разобличител като Джулиан Асандж, над чиято глава виси дамоклевият меч да бъде екстрадиран в САЩ и тикнат там в затвор за 175 г., само защото е разгласил военни престъпления на суперсилата в Ирак и Афганистан.

Къде ли не – из всички краища на планетата – журналисти са преследвани, уволнявани, съдени, бити, заплашвани, убивани, за да замълчат, за да не смеят да си отварят устата за разобличения. Цели медии, дръзнали все пак да не жертват истината, са съсипвани с вече нашумелите SLAPP дела, наричани и с образното „дела бухалки”.

Вихрят се и модерни методи чрез ограничения и блокирания в интернет и в социалните мрежи, чрез заглушаване на източници, които пречат на целите на една или друга пропаганд. В офанзива е и внедряването на изкуствен интелект в журналистиката, който влече след себе си масови уволнения, дехуманизиране и десоциализиране на професията, автоматизираното ѝ подчиняване на манипулативни интереси.

Българската журналистика е тежко засегната от всичко изброено, а медийната среда у нас е допълнително увредена и от всички обществено-политически, икономически и правни недъзи в държавното функциониране. Свободата на печата се превръща във все по-голяма химера. Не ни е спестено нищо – нито скандални SLAPP-дела, нито заплахи и унижения, нито финансово задушаване, нито отлив от журналистическата професия.

Ето, че и сега, точно в навечерието на Световния ден на свободата на печата, станахме свидетели на още едно скандално посегателство срещу медии и срещу правата на работещите в тях колеги. Става дума за вече нашумелия случай с вестник „Земя” и с още две негови издания, чиито редакционни помещения на два пъти в рамките на броени дни са запечатвани и с оставени без електрозхранване, като това пряко възпрепятства излизането на вестниците. Последното такова запечатване е буквално от вчера, 2 май, като това подтикна журналистическото дружество на работещите в трите издания колеги да алармира и СБЖ за ситуацията.
Както бе съобщено, чрез смяна на ключалки или занитване на вратите на екипите на „Земя”, „Русия днес” и „Китай днес” се пречи да влизат в редакцията си, намираща се в сградата на „Позитано” 20 А. Тя е оставена и без електрозахранване. Вестниците не могат да излизат, след като в запечатаните помещения е блокирана и необходимата техника и документация.

Тези действия са предприети от страна на Националния съвет на БСП. Издателите на трите издания имат с НС на БСП действащ договор за ползвне на въпросните помещения, който не предвижда паричен наем. Същевременно сградата е на Областната управа на София-област. Съответно издателите и журналистическото дружество смятат извършваното от НС н БСП за неправомерно. Открита е подписка в защита на „Земя” и другите издания, на работещите в тях журналисти.

Изумително е наистина що за зла ирония отприщи тази атака срещу трите вестника точно в навечерието на Световния ден на свободата на печата? Дават ли си сметка извършителите ѝ какво правят?

Каквито и спорове да има, те могат и трябва да се решават цивилизовано, чрез диалог, с правни средства. Но това, което се демонстрира сега, е наистина недопустимо посегателство срещу правата на работещите в засегнатите издания журналисти и срещу свободата на печата.

СБЖ апелира да се прекратят тези действия и да се гарантира излизането на спрените издания.

Апелираме също така и към широката колегия за единение и солидарност и при този, и при всеки друг случай, в който са засегнати журналистическите права и медийната свобода. Както знаем, ударът по един от нас е удар по всички ни.

НЕ на посегателствата срещу медии и журналисти!

Снежана Тодорова,
председател на УС на СБЖ

Posted in Вашите истории, Въпроси и отговори and tagged , , , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *