„На фона на сериозните съмнения“: Радев бойкотира клетвата на Атанасова и Белазелков

Президентът Румен Радев не присъства на клетвата на новоизбраните съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков в Конституционния съд.

„Полагането на клетва за спазване на Конституцията на фона на сериозните съмнения за нейното нарушаване е несъстоятелно“, заяви той в своя позиция и добави, че „не приема думите да противоречат на действията, а церемониите да заменят принципите“.

Атанасова и Белазелков положиха клетва в присъствието на председателя на Народното събрание и председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд. След церемонията шефовете на върховните съдилища Георги Чолаков и Галина Захарова коментираха, че присъствието им било протоколно. Чолаков напомни, че на предишната церемония не присъства председателят на ВКС (Лозан Панов на клетвата на Соня Янкулова и Янаки Стоилов през 2021 г., бел. ред.). А Захарова призова институциите „да се почитат“.

Член 6, алинея 2 от Закона за конституционния съд гласи, че „съдията полага клетвата в едноседмичен срок от назначаването или избирането му в присъствието на председателя на Народното събрание, на президента и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд“.

На 15 ноември 2012 г. президентът Росен Плевнелиев напусна церемонията преди клетва да положи Венета Марковска. „Считам, че е мой дълг да не допусна превръщането на Конституционния съд в заложник на лични интереси и да бъде подкопано доверието на гражданите в институциите, тъй като ще има единствено негативни, както в България, така и извън страната последствия“, заяви Плевнелиев, визирайки корупционни обвинения срещу Марковска. След това излезе от залата, заедно със съдиите, с което процедурата беше прекъсната и новоизбраната не встъпи в длъжност.

На 19 януари 2024 г. с гласове от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС Народното събрание избра Белазелков и Атанасова за членове на Конституционния съд от квотата на парламента. Мнозинството гласува и спорно решение мандатът на новите конституционни съдии да бъде пълен от 9 години, въпреки че НС забави попълването на квотата си в КС с 2 години. Президентът оспори оспори избора пред КС.

Posted in Власт и съпротива, Какво ново and tagged , , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *