На кого ги разправя министърката по правото

 Анна Заркова

Евросъюзът ще открие наказателна процедура срещу България, ако не направим „Надглавен прокурор“, който да разследва „Главния“. Това ни съобщава по БНТ правосъдната министърка Ахладова. Тя признава, че такова чудо („фигура“ или „механизъм“), като този „По-главен“ от „Главния“ няма никъде в Европа (както впрочем и в Азия, и в Африка, и в Антарктида), но заявява решително, че не го ли сътворим, ще „игнорираме становището на Брюксел“, което не ще си позволим.

„Не замазваме очите на Брюксел, а изпълняваме решението по делото „Колеви“, което казва, че такъв механизъм трябва да бъде създаден“, разправя Ахладова.

Ще рече, че я от Брюксел, я от Страсбург са ни казали да създадем един невиждан и нечуван, юначен Обвинител над обвинителите, сравним с юнака от приказката, що бозал 5 години. И да му плащаме 5 лета и 5 зими, а и пролет, и есен, за да чака един човек – Главния прокурор – да извърши престъпление, което той да разследва, ако не се разболее, а ако се разболее, да пусне разследването по каналния ред.

Не е смешно. От съда в Страсбург още преди 19 г. алармираха, че Главният прокурор у нас е недосегаем от евентуално наказателно преследване, а наскоро предложиха съдии да го разследват. Пък от СЕ в Брюксел само преди дни отсякоха, че това с Надглавния не е адекватно решение на проблема.

Ахладова обаче има друга версия. И си я слага на езика.

На кого ги разправя тия небивалици? Дали на тия, дето не са чели нищо от Страсбург и Брюксел? Или на тия, дето не са чели съвсем нищо, понеже не познават буквите? Или на тия, дето са прочели, но не я слушат? Или на тия, дето слушат, но не мислят?

Едно е сигурно: Макар и отскоро министърка, Ахладова вече се държи като опитните нашенски политици и политикани. Те имат правило – да не се обръщат никога към мислещите и четящите. Защото знаят, че при тях най-много да си намерят белята.

Posted in Какво ново, Право и ред and tagged , , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *