НАТО нанася дизелов удар на световната икономика

Санкциите на Запада срещу Русия ще провокират най-голямата енергийна криза в Европа и САЩ от 50 години насам

Фредерик Уилям Енгдал, globalresearch.ca

Превод – Павел Павлов

Авторът Фредерик Уилям Енгдал е американски икономист (консултант по стратегически риск), журналист на свободна практика, писател, лектор и политолог и автор на редица известни книги и изследвания. Завършил е университета Принстън по специалността политика и получава своята докторска степен по сравнителна икономика в Стокхолмския университет и работи в областта на геополитиката над 30 години. Той е редовен сътрудник на онлайн списанието New Eastern Outlook.

На фона на продължаващата глобална инфлационна криза държавните глави на страните от НАТО и масмедиите повтарят мантрата, че високите цени на енергоносителите са пряк резултат от действията на Путин в Украйна от края на февруари. Реалността е, че отговорността за това се трябва да се носи от тези, които въведоха санкциите, а именно Запада. Тези санкции, включително ограничаване на достъпа до SWIFT за ключовите руски банки и някои от най-суровите санкции, налагани някога, е малко вероятно да окажат някакво влияние върху действията на въоръжените сили на Русия в Украйна.

Това, което мнозина пренебрегват, е фактът, че тези санкции засягат все повече икономиката на Запада, особено на ЕС и САЩ. По-внимателният поглед върху състоянието на доставките на дизелово гориво в света е тревожен. Но западните специалисти по санкциите от Министерството на финансите на САЩ и на ЕС знаят точно какво правят. И това не вещае нищо добро за световната икономика.

Докато повечето от нас рядко мислят за дизеловото гориво като за нещо различно от един замърсител, той всъщност е от съществено значение за цялата глобална икономика по начина, по който никой друг енергоносител не може да бъде. Главният изпълнителен директор на компанията Fuels Europe, член на Европейската асоциация на петролопреработвателите, наскоро заяви: „Има ясна връзка между дизеловото гориво и БВП, защото почти всичко, което влиза или излиза от един завод, използва дизеловото гориво“.

В края на първата седмица от руската специална операция в Украйна, когато ги нямаше санкциите, специфични за руския износ на дизелово гориво, европейските цени на дизела вече бяха достигнали своя тридесетгодишен връх. И това нямаше нищо общо с войната и се дължеше на драконовските глобални локдауни заради Covid от март 2020 г. и едновременното отказване на Уолстрийт и на глобалните финансови фирми от инвестиции в петролните и газовите компании, с така наречения „Зелен дневен ред“ или ESG (Environmental, Social and Governance). Почти от първия ден на руската военна операция в Украйна, двете най-големи петролни компании в света, BP и Shell, прекъснаха доставките на дизелово гориво за Германия, опасявайки се от дефицит в своите доставки.

През 2020 г. Русия беше втората по големина износителка на дизелово гориво в света след САЩ, и доставяше над 1 милион барела на ден. Повечето от тях, около 70%, отиваха в ЕС и в Турция. До март 2022 г. Русия доставяше между 60 и 70% от цялото дизелово гориво за ЕС. Франция беше най-големият вносител, следвана от Германия и Обединеното кралство. Във Франция около 76% от всички пътни превозни средства – леки коли и камиони – използват дизелово гориво. Търсенето на дизелово гориво в ЕС е много по-високо, отколкото в САЩ, тъй като повечето превозни средства също използват това по-икономично и по-ефективно гориво. През първата седмица на април председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен с гордост обяви новите санкции срещу руската енергийна индустрия, започвайки със забраната на въглищата. ЕС е най-големият вносител на руски въглища. Нефтът и газът, каза тя, ще последват по-късно. Този глупав ход просто ще увеличи и без това рекордно високите енергийни разходи за голяма част от страните в ЕС и ще повиши значително цените на петрола и газа.

Дизеловото гориво е двигателят на световната търговия

Дизеловите двигатели имат най-висок коефициент на полезно действие (КПД) в сравнение с конвенционалните двигатели. Работата им се основава на принципа на компресията, разработен през 1897 г. от Рудолф Дизел. Поради по-голямият КПД и по-големия пробег на един галон, дизеловото гориво е в почти всички двигатели на камионите. То задвижва най-вече всички селскостопански машини, от тракторите до комбайните и широко се използва в ЕС, като неговия дял е почти 50% от автомобилното гориво, тъй като е много по-икономично от бензиновите двигатели. Използва се и в повечето тежките земекопните машини на Caterpillar и в строителната техника. Дизеловите двигатели замениха парните машини в почти всички неелектрифицирани железници в света, особено за товарните влакове. Дизеловото гориво се използва и в някои видове производство на електроенергия и в повечето тежки военни превозни средства.

Така че глобалният дефицит на дизелово гориво – временен или дългосрочен – е катастрофално събитие. Стоките не могат да бъдат транспортирани от контейнерните пристанища до вътрешните дестинации. Без дизелово гориво камионите не могат да доставят храната до супермаркетите или до каквото и да е било друго. Цялата верига за доставки е замразена. И няма как да налеете бензин в дизеловия двигател без да повредите двигателя.

Това рациониране ли е?

В началото на тази година световните запаси от дизелово гориво вече бяха опасно ниски, и изтласкаха цените до небесата. Към февруари 2022 г., преди началото на специалната военна операция на Русия в Украйна запасите от дизелово гориво и свързаните с него товари в САЩ бяха с 21% под средното за сезона преди ковид епидемията. В ЕС запасите бяха под средните отпреди ковид с 8% или 35 млн. барела. В Сингапур запасите в този азиатски хъб бяха с 32% под нормалното. Съвкупните запаси от дизелово гориво и в трите региона бяха тревожно ниски, с около 110 млн. барела по-ниски в сравнение с миналата година.

Между януари 2021 г. и януари 2022 г. цените на дизела в ЕС почти се удвоиха. Има няколко причини, но основната е рязкото покачване на цените на петрола и смущенията в доставките поради глобалните локдауни от ковид и последвалото възобновяване на световните търговски потоци. Проблемът се усложни, след като в началото на март централното правителство на Китай наложи забрана върху износа на дизелово гориво, за да „осигури енергийната сигурност“ на фона на санкциите на Запада срещу Русия. Добавете към това неотдавнашната забрана на администрацията на Байдън за вноса на руските доставки от петрол и газ, който през 2021 г. включваше приблизително 20% от целия износ на тежък петрол от Русия. В същото време ЕС, в своята трайна идеологическа мъдрост, финализира и забраната за вноса на руските въглища, която според съобщенията ще бъде последван от забраните за внос на руските петрол, дизелово гориво и газ.

На 4 април средната цена на литър дизелово гориво в Германия беше €2,1. На 27 декември 2021 г. дизела беше €1,5 за литър. След безпрецедентните санкции на САЩ и ЕС срещу Русия, все повече западни петролни компании и петролни търговци отказват да работят с руския суров петрол или с дизелово гориво заради страха от репресии. Ситуацията несъмнено ще ескалира, докато продължават бойните действия в Украйна.

Главният изпълнителен директор на базираната в Ротердам компания Vitol, най-голямата в света независима компания за търговия с енергия, предупреди на 27 март, че в следващите месеци е все по-вероятно да има нормиране на дизеловото гориво в световен мащаб. Той отбеляза: „Европа внася около половината от своето дизелово гориво от Русия и около половината от него от Близкия изток. Този системен недостиг на дизелово гориво съществува“.

На 7 април Дейвид МакУилямс, водещ ирландски икономист и бивш член на Ирландската национална банка, изрази загриженост. „Поскъпва не само петрола, но и дизеловото гориво и има реална заплаха дизеловото гориво да свърши в Западна Европа през следващите от 2 до 3 седмици, а може би дори и по-рано… Ние внасяме значително количество от нашето дизелово гориво, и то идва от двете петролни рафинерии в Обединеното кралство. В момента тези рафинерии нямат суров петрол“. Той добави: „Ние имаме не просто петролна криза, а имаме енергийна криза, каквато не сме виждали от 50 години“. Според него причината за толкова ниските запаси от дизелово гориво е, че то е много по-евтино за страните от ЕС и те да възлагат доставките на петрол и дизелово гориво от Русия, предвид огромните нейни запаси.

В САЩ ситуацията не е по-добра. Съобщава се, че по политически причини администрацията на Байдън и на ЕС омаловажават истинското състояние на кризата с дизелово гориво. Инфлацията в САЩ вече достигна своя 40-годишен връх. Това ще означава разгръщане на глобална криза с дизелово гориво, ако не се направят големи промени, и това ще има драматично въздействие върху всички форми на товарния и автомобилния транспорт, селското стопанство, минното дело и други подобни. Това би означавало катастрофа за вече отслабващата световна икономика. Въпреки това властите, като германската коалиция „светофар“, с нейната безумна програма за нулеви въглеродни емисии и плановете за постепенното премахване на петрола, въглищата и газа, или на кликата на Байдън, в частен порядък обмислят повишаването на цените на енергоносителите като още един аргумент за отказа от въглеводородите, като петрола, в полза на ненадеждните и скъпи вятърни и соларни панели. Истинската индустриална взаимосвързана глобална икономика не е като играта на Лего. Тя е много сложна и фино настроена. Тази фина настройка се унищожава системно и всичко показва, че това се прави умишлено. Добре дошли в програмата от Давос за „Голямото рестартиране“.

Posted in Вашите истории, Въпроси и отговори, Какво ново and tagged , , , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *