Насрочиха поредно първо четене на механизма за разследване на главния прокурор

Първите законопроекти, които ще разгледа правната комисия в 49-ото Народно събрание, ще са за механизма за разследване на главния прокурор, решиха членовете й на първото си заседание след близо два часа спорове по процедурни въпроси.

Правната комисия беше оглавена от председателя й в предишния парламент Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС), но съгласно „джентълменското споразумение“ с ПП-ДБ се очаква на негово място да бъде избран Стою Стоев от ПП.

Законопроектите за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за съдебната власт, внесени повторно от служебното правителство, са част от поетия ангажимент на България по Плана за възстановяване и устойчивост, както и са свързани с изпълнение на решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, Съда на Европейския съюз в Люксембург. За приемането им беше обявено съгласие от двете най-големи парламентарни групи – на ГЕРБ-СДС и на ПП-ДБ.

Промените бяха приети на първо четене в пленарна зала и в 48-ото НС, но в последните дни преди разпускането му, когато беше ясно, че няма да се стигне до второ четене.

На снимката (кадър от „Евронюз България“): Депутатът от ПП-ДБ Стою Стоев, за когото е внесен проект за решение да оглави правната комисия.

Posted in Какво ново, Право и ред, Свободни в словото and tagged , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *