МС предлага механизъм за разследване на главния прокурор с промени в НПК

Министерски съвет одобри промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които на практика се въвежда механизъм за търсене на наказателна отговорност от главния прокурор и неговите заместници, обяви на брифинг служебният министър на правосъдието Крум Зарков, цитиран от БНТ.

Механизмът предвижда наказателен съдия от Върховния касационен съд (ВКС), от апелативен или окръжен съд, но с ранг на съдия от ВКС, да води разследване срещу главния прокурор или негов заместник, когато има необходимост от това.

Разследващият ще бъде изпиран ad hoc от списък, предварително одобрен от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, ако е дал изричното си съгласие за това. Влизайки в тази си функция, той ще бъде назначаван за прокурор във ВКП.

С одобрените от правителството промени се въвежда и вътрешен прокурорски контрол на действията на разследващия главния прокурор. Контролът ще бъде извършван от друг наказателен съдия от върховния съд, който ще изпълнява длъжността заместник-главен прокурор и ще бъде избиран по същия ред, но само в случай, че срещу главния прокурор има повдигнато обвинение.

Разследващите органи ще са разследващи полицаи, определени със заповед на министъра на вътрешните работи или разследващи митнически инспектори, определени със заповед на министъра на финансите.

Делата ще са подсъдни като първа инстанция на Софийски градски съд, а отказът от образуване на досъдебно производство ще подлежи на съдебен контрол на две инстанции.

Posted in Какво ново, Право и ред, Свободни в словото and tagged , , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *