Михаил Екимджиев: Бърза се да се създаде имитация за конституционни промени и темата да бъде забравена

„Бързането с поправките в Конституцията се дължи на стратегията, и този опит да бъде смачкан, да бъде маргинализиран. Както това ГЕРБ и ДПС направиха през 2015 година, когато въпреки постигнатото джентълменско споразумение, въпреки така наречения исторически компромис в последния момент, а ние сме точно в такъв последен момент преди второто четене, приеха едно различно мнозинство на двете колегии на Висшия съдебен съвет, което закрепи статуквото на главния прокурор, на силите на задкулисието във ВСС. И нищо не се промени, всъщност промени се – стана по-лошо. И сега ще бъде попиляна възможността за катарзис, която по парадоксален начин произтече от безумията, които същият Иван Гешев сътвори“, каза пред БНР адвокат Михаил Екимджиев.

Той изрази притесненията си от предложенията за корекции на първоначалните идеи, които по думите му са били смислени и са предвиждали едно решително разграничаване на двете колегии на Висшия съдебен съвет.

„Сега разни мъдреци стигнаха до заключението, че това би било противоконституционно, че трябва все пак да има общ орган като Висш съдебен съвет, тоест прокурорите отново да се бъркат в работата на съдиите, и в обучението на магистратите, и в правилата за избор на техните представители във ВСС“, каза още Екимджиев.

Сега се бърза, преди Коледните празници, да се създаде някаква имитация за конституционни промени, и после темата да бъде забравена.

„Ако сега отново се стигне до такъв компромис, какъвто беше направен през 2015 година, ще ни трябват поне 10 години за вразумяване“, прогнозира той.

Posted in Какво ново, Право и ред and tagged , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *