Махнете матурите!

Анна Заркова

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на образованието да бъдат отменени изпитите за т. нар. национално външно оценяване след IV-ти и X-и клас.

Ама разбира се, че трябва да се отменят!

В стотици подписки родители въстават срещу бюрокрацията, която в своето отчуждение от народа и теглилата му, следва сляпо разни променливи нормативи и върви към матурите, невъзмутима от здравната криза.

Знаeйки правилото, потвърдено от практиката, че мисленето спъва дейността и носи неприятности, чиновниците и вежда не вдигат пред известния факт, че от въпросните матури за учениците не следва нищо – нищо друго, освен риск за здравето в заразна среда и излишно психическо натоварване. Тях ги изпитват с една-единствена цел – да сравнят работата на учителите им, да видят кои преподават през пръсти и кои – през сърцата си и ума си. Да не питаме не следва ли това сравнение да се прави от инспекторския апарат, на който плащаме. Да отбележим само, без коментар, че дори и тази цел – единствената – очевидно не може да се постигне с „външното оценяване“ за учебната 2019-2020. Защо? Защото половината от нея протече онлайн, и то при видимо дигитално неравенство.

Какво е „дигитално неравенство“? Ами това е, да кажем, политкоректното название на невежеството и мизерията – на липсата на компютри в бедните семейства, на родителски капацитет в гетата и на интернет в обезлюдените села.

От бюрата в София не се вижда, разбира се, онова дете в Поибрене, което хлипа на долния етаж при овцете, докато татко му, пиян, троши взетия назаем таблет, а министърът отчита по БНТ чутовните успехи на дистанционното обучение и отбелязва мимоходом, че според експертите матурите ще протекат както обикновено.

За слепотата на чиновниците у нас не се носи наказателна отговорност, да. Но бива ли за сметка на това да се наказват децата? Те не избират къде да се родят и да растат.

Posted in Въпроси и отговори, Какво ново and tagged , , .