Кьовеши и Гешев в приятелски разговор за европрокуратурата

Да бъде създаден елитен корпус от висококвалифицирани следователи, които да разследват финансовите измами и да могат да работят транснационално в рамките на Европейската прокуратура. Това поиска европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, съобщава Lex.bg

Тя отчете първата година от дейността на Европрокуратурата с 929 разследвания и обезпечено имущество за 259 млн. лв. – сума, която надхвърля четири пъти бюджета на европрокуратурата. За година до нея са изпратени 4006 сигнала за престъпления.

„Поздравявам г-жа Кьовеши за решителността за защита интересите на европейските данъкоплатци“, написа в Туитър главният прокурор Иван Гешев.

Той е в Люксембург на конференция по случай първата годишнина на Европрокуратурата. По думите му „това е година на успешно сътрудничество в рамките на европейското семейство и споделени приоритети“.

„Само чрез измамите с ДДС организираните престъпни групи са в състояние да нанесат огромни щети – вероятно между 30 и 60 млрд. евро годишно. Това са пари, които или е трябвало да бъдат внесени в бюджетите на държавите-членки, или просто са били откраднати от тях.“, посочиха европрокурорите.

На снимка от събитието се вижда как Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши разговаря усмихнато с българския обвинител №1 Иван Гешев и заместничката му Десислава Пиронева.

Posted in Какво ново, Право и ред, Свободни в словото and tagged , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *