КС образува дело за военната помощ за Украйна

Конституционният съд (КС) образува конституционно дело № 1/2023 г. по искане на 50 народни представители за обявяване на противоконституционност на Решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна и укрепване на отбранителните способности на България, прието от Народното събрание на 03.11.2022 г., обн., ДВ, бр.89/2022 г., и на Решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна, прието от Народното събрание на 09.12.2022 г., обн., ДВ, бр.99/2022 г.

Докладчик по делото е съдия Янаки Стоилов.

След като от „БСП за България“ и „Възраждане“ събраха подписката за искането преди Коледа, президентът Румен Радев прогнозира, че „КС категорично няма за какво да се произнесе“. „Съгласно нормативната уредба налагането на вето не може да променя текстове по сключен вече международен договор. Сезирането на КС след ратификация на международен договор е невъзможно“, коментира държавният глава.

Posted in Какво ново, Право и ред, Свободни в словото and tagged , , , .

One Comment

  1. Какъв е смисълът от непрекъснатото сравняване с изискванията на Конституцията? Вече многократно се видя, че противоконституционни действия не водят до никакви последствия. Или колкото да се намираме на работа и да се пъчим колко сме справедливи?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *