КС единодушно обяви за противоконституционно определянето на временна шефка на Сметната палата

Конституционният съд (КС) единодушно обяви за противоконституционно определянето на Горица Грънчарова-Кожарева за временен председател на Сметната палата това лято.

Решението тя да ръководи институцията до избора на нов шеф беше взето от парламента на 7 юли 2023 г. До него се стигна след като КС отмени освобождаването на предишния председател на Сметната палата Цветан Цветков. Народното събрание трябваше да уреди последиците от това решение, припомня lex.bg.

Най-общо правилното му изпълнение от НС щеше да е Цветков да заеме поста, докато не бъде избран нов титуляр. Вместо това, мнозинството в парламента реши зам.-шефката Грънчарова-Кожарева да изпълнява правомощията на председател на Сметната палата до избора на нов.

С влизането в сила на днешното решението на КС (три дни след обнародването му в „Държавен вестник“), това на Народното събрание за назначаването на Грънчарова-Кожарева се счита за невалидно, и то от момента на приемането му. Това следва от приетото през 2020 г. от Конституционния съд тълкувателно решение, с което той постанови: „Обявените за противоконституционни ненормативни актове – закони във формален смисъл, решения на Народното събрание и укази на президента – са невалидни от момента на приемането или издаването им“.

Грънчарова-Кожарева остана на поста от 7 юли до 28 юли 2023 г., когато парламентът избра Димитър Главчев за председател на Сметната палата.

Решението на КС макар и да няма пряка последица за ръководството на институцията, отваря възможност на Цветков да предяви иск за обезщетяване на вредите от него пред съда. Освен това то дава възможност на лицата с правен интерес да оспорят пред съда, актовете на Грънчарова-Кожарева.

КС все още не е публикувал мотивите си.

Искането за отмяна на временното назначава на Грънчарова-Кожарева беше на президента Румен Радев, който изтъкна, че то е станало без валидно правно основание и в нарушение на принципа за законност и на принципа за независимост на Сметната палата.

Posted in Какво ново, Право и ред, Свободни в словото and tagged , , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *