Крум Зарков: Ще продължа да натискам, докато страната ни се превърне в истински правова държава

В крайна сметка този закон ще бъде приет.

„Днес окончателно стана ясно, че в сегашното Народно събрание няма достатъчно на брой народни представители, които да желаят да приемат закон, с който да се въведе механизъм за разследване на главния прокурор“, каза на брифинг служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

„Казвам желание, защото никога не е било въпрос на време. Законът беше внесен на 30 декември 2022 г., първия възможен момент, след като бяха приети, отразени и обсъдени становищата на Венецианската комисия, след като беше прието становището на Съвета на Европа, напомни той. Оттогава изминаха 30 дни, от които поне 8 бяха загубени с процедурни хватки“, подчерта Зарков. „През тези 30 дни Народното събрание успя да направи важни неща, но не намери силата да приеме този закон“, допълни той.

„Бях обвинен, че съм упражнил натиск. Това е напълно вярно. Натисках. Натисках като народен представител. Натисках като протестиращ. В последния месец натисках като министър и ще продължа да натискам, докато страната ни се превърне в истински правова държава. Тоест държава, в която никой не е над закона“, заяви Зарков.

„И днес се обръщам към всички, които все пак няма да се откажат – този натиск трябва да продължи. Ако нещо разбрахме през изминалия месец то е, че без натиск няма да стане – заяви още правосъдният министър и прогнозира – Радвам се обаче, че мога да кажа отсега, че в крайна сметка този закон ще бъде приет. На първо място, защото е важен за българските граждани. На второ, защото следващото Народно събрание ще бъде принудено да го гледа и да го приеме.“

„Не се подлъгвайте по различни фрази – законът, който е изработен, не е импровизация и ще стане част от позитивното право. Колкото по-бързо, толкова по-добре за всички ни, защото това отпушва много пътища пред страната. Стигнахме по-далеч, отколкото който и да е друг преди нас. Малко не достигна, но пак подчертавам – не време, воля. И съм убеден, че тази воля скоро ще бъде факт“, каза още Крум Зарков.

Posted in Право и ред, Свободни в словото and tagged , , , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *