Крум Зарков: Скандалът с машините и ДАНС рефлектира зле върху изборния процес

Това, което направиха ДАНС преди първия тур на местните избори, е най-резонно нещо, а след това министър-председателят някак подмина обработката на информацията и се опита да убие вестоносеца. Няма как да се мисли, че това е правилна стратегия, защото това, което направи ДАНС, е просто да предостави информация. Всичко това – целият този скандал с машините и ДАНС, рефлектира зле върху изборния процес. Това каза пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ Крум Зарков, съветник на президента по правните въпроси.

„Аз съм работил с ДАНС в качеството си на министър, а като депутат съм работил по закона. Какво е ДАНС и какво прави? В тази ситуация службата предостави справка с информационно-аналитична стойност. ДАНС се занимава с няколко вида дейност. ДАНС събира информация и я дава на своите потребители, които са компетентни органи в различни сфери, за да се вземе решение. В този случай компетентните органи са получили тази справка – председателят на парламента, премиерът, ЦИК и т.н. Какво се случи! След като се получи тази справка, се свика извънреден председателски съвет в НС, който послужи за основание на ЦИК – в този случай като че ли нямаше какво друго да направят или бяха поставени в такова положение, да отменят машинното гласуване. За да възстанови съдът няколко дни по-късно машините. По-късно… След кое? След като изборите в голямата си част приключиха на първи тур, когато се избираха общински съветници и кметове. Тези изборите са интересни за много от партийните централи. Това е важното на местни избори – първият тур“, добави Крум Зарков.

„И какво видяхме? Близо 500 000 невалидни бюлетини – 400 000 за общински съветници и 100 000 за кметове на първи тур. В петък преди първия тур избухнаха машините и ДАНС. А какво се случи на следващия петък – преди втория тур. Министър-председателят Денков решава вечерта, след работно време, да направи специално изявление, за да нагнети още повече напрежение, коментирайки работата на ДАНС и искайки оставката на шефа на службата. Това какво е? Това не предизвиква ли сериозни размисли и критики. Изявление след работно време, преди втория тур и се иска оставка на шефа на ДАНС. Нека се замислим как рефлектира това върху хората…“, каза още гостът.

Posted in Власт и съпротива, Свободни в словото and tagged , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *