Крум Зарков: Северозападът има нужда от подкрепа

Интервю на Светла Иванова:

от вестник „Конкурент“

Г-н Зарков, „грозният спектакъл“ се случи. Към избори ли вървим, или има някакъв спасителен пояс за правителството?

Действително се намираме в епицентъра на сериозна правителствена криза, която има потенциал да свали правителството на Кирил Петков. Четворната коалиция вече е в историята. Възможностите за скрепяването на ново мнозинство с отцепници от ИТН ми се струват минимални, а и честно казано, управление с такъв тип подкрепа нито е привлекателно, нито ще бъде устойчиво.

Преди избори обаче ще се завърти „конституционната рулетка“ по връчване на проучвателни мандати. Съжалявам, че между бившите партньори от „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“ се размениха толкова тежки думи, че нова колаборация изглежда невъзможна. Друг тип мнозинства, включващи ГЕРБ, ДПС или Възраждане пък биха били неприемливи по други причини и така стигам до отговора на Вашия въпрос – колкото и да не ми се иска, трезвият анализ показва, че към днешна дата нови предсрочни избори изглеждат най-вероятното развитие на ситуацията.

Актуализацията на бюджета е безспорен тест за парламента и правителството. Смятате ли, че бюджетът ще бъде приет?

Проблемът е, че дали ще бъде приет и в какъв вид вече не зависи от ясно идентифицирано мнозинство. Така че можем само да гадаем. Има и риск да бъде приет на първо четене, но да завалят предложения и с хаотични гласувания от Народното събрание да излезе закон, който вносителите от Министерския съвет да не могат да познаят. Разбира се, че това е тест – бюджетът и вотът на недоверие са двете процедури, които определят отношението на парламента към правителството. В следващата седмица ще се състоят и двете. При неуспешен вот на недоверие има шанс за бюджета. При успешен вот – всичко е ясно. Бих искал да подчертая, че тази бюджетна актуализация е много необходима. Най-важно в него за мен са данъчните облекчения за семейства с деца, увеличаването на ваучерите за храна на работещите и осъвременяването на пенсиите.

Според анализатори антикризисните  мерките във финансовата рамка помагат повече на богатите, а не на хората, които едвам свързват двата края, защото богатите имат високи сметки за ток и газ и те ще получат най-голяма подкрепа от държавата в абсолютна сума, а бедните по принцип се ограничават и помощта за тях ще е нищожна. Вашият коментар.

Да, актуализацията не е перфектна и аз приемам до голяма степен критиката, че мерките за подпомагане справянето с ценовия шок не са достатъчно или въобще фокусирани. Би могло много по-ясно и категорично да се помогне на по-бедните и да не се дава подкрепа на хора, които не се нуждаят от нея. Това важи както за тока и газа, така и за горивото. В същото време не мога да игнорирам факта, че този бюджет е подготвен от идейно разнолика коалиция, в която съгласие се постига трудно. Проектът е много по-добър от никакъв, но по-лош от този, който би изготвило едно правителство, доминирано от лява партия. За пореден път се убеждавам колко необходима е силна социалистическа партия в България, а такава би могла да бъде единствено БСП.

Знаете, че в Северозапада всичко е доста сложно. Тук живеят най-голям процент от работещите бедни. Тук хората сякаш вече спряха да гледат и телевизия, не се интересуват от политиците, те просто искат да живеят малко по-нормално. Какво да очакват и въобще в тази сложна обстановка някой сеща ли се някой за тях?

Всички негативно процеси в България – от лошата инфраструктура през недостатъчния икономически растеж до демографския срив, водещ до застаряване на населението и драматично обезлюдяване – са най-ясно отразени в Северозапада. И това е констатирано толкова често, без да се направи каквото и да било, че е напълно нормално хората тук да не се интересуват от приказките на политици и нови кандидат – спасители. Аз познавам много добре региона. Повечето от летата в детството ми минаха в едно от селата между Берковица и Монтана – Песочница. Там баща ми построи къща, след като е бил разпределен да работи като лекар в Берковица. По-късно много мои приятели учиха в монтанския филиал на Университета за национално и световно стопанство. Днес филиалът отдавна го няма, а последния път, когато бях в Песочница, не можах да срещна почти никого. Очевидно е, че Северозападът не може да се съвземе, ако разчита само на пазар и еврофондове, но може при целенасочена държавна политика. Законът за Северозапада и специалният Фонд за региона, за които толкова дълго се говори, но така и не се създават, са задължително условия и необходимата правна рамка за такава политика. Другото, разбира се, е регионалната инфраструктура, анализ и преодоляване на причините Монтана да е областта с най-малко привлечени чужди инвестиции в страната. Една от тези причини без съмнение липсата на достатъчно работна сила – значи трябва да се намерят необходимите стимули, чрез заплати, данъчни облекчения, безплатни публични услуги и т.н. хората да си представят отново живота си в региона.

Какво се случва в БСП? Не ви ли се струва, че част от хората, които десетилетия гласуват за социалистите, сега са се насочили към „Възраждане“? Как ще спрете този процес?

През последните година – две традиционни избиратели на БСП гласуваха и за Има такъв народ, и за Продължаваме промяната, и отказваха да гласуват. Днес някои може би наистина са привлечени от други партии. Като член на Националния съвет, т.е. част от широкото ръководство на БСП, застъпвам тезата, че за нас социалистите е много по-важно да разберем защо членовете, симпатизантите, гласоподавателите се разочароват от нас, а не с кого избират да ни заменят. Винаги ще има някой, ако ние не свършим собствената си работа. А тя е на първо място да признаем, че имаме проблем, след което да го решим. За мен проблемът на БСП има три измерения – той е идеен, организационен и персонален, като и трите са свързани, а решенията – ясни. В идеен план ние загубихме облик, подвеждайки се по консервативна вълна, която заля Европа и България. Образно казано реши се, че борбата с „джендър“-а, е по-важна от борбата с капитала. Това, заедно с небезизвестни и често безсмислени, лични вражди между ръководителите на партията създаде предпоставки за разпри и разделения, които тръгнаха от върха и се отразиха навсякъде в структурите, вкл. в доскоро „червения“ Северозапад. Тежките разделителни линии пък от своя страна водят до необходимост за персонална промяна по върховете на партията, която да консолидира, а не да продължава раздора, който вече застрашава самото ни съществуване като значителна политическа сила. Решенията – БСП да се върне към същността си на социалистическа и прогресивна сила, горда със своите идейни диспути и течения, и ръководена от фигура, която обединява най-ярките им представители.

Защо внесохте законопроект за връщане на хартиената бюлетина? Това не прави ли партията ви непоследователна?

Не бях информиран за тази законодателна инициатива на парламентарната ни група и не я споделям. Десетки часове съм спорил с ГЕРБ и ДПС по този въпрос и днес ние да внесем тяхната отколешна идея за мен е непонятно. Разбира се, машинното гласуване не е панацея и действително притесни някои гласоподаватели. Но ние трябва като партия да положим усилия да им помогнем да преодолеят това притеснение. Чувам, казват ми, „машината отказа възрастен наш член да гласува“ и аз съм много чувствителен към този аргумент. Но какво като гласува с хартия и гласът му не бъде отразен в крайния протокол, защото е надраскан, сбъркан или бюлетината обявена за невалидна? Нали си спомняме броя на невалидните бюлетини отпреди машините, нали не сме забравили инструктажите как се драска с нокът по хартията и т.н. И да – такива предложенията правят партията ни непоследователна, а когато си непоследователен по един въпрос, хората спират да те слушат по други.

Posted in Вашите истории, Въпроси и отговори, Какво ново and tagged , , , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *