Крум Зарков: Реформите в правосъдието не се случват, даже има отстъпление

Няма промяна по отношение на антикорупционното законодателство в България. Това каза в интервю за Студио България на Свободна Европа Крум Зарков, бивш служебен министър на правосъдието и съветник по правните въпроси на президента Румен Радев.

„За последните три месеца по нито една от темите не се наблюдава напредък. Даже има отстъпление“, каза Зарков.

От приемането на пакета от законодателни промени в областта на съдебната система зависи отпускането на оставащите близо 9 милиарда лева от Плана за възстановяване за България. Другият голям залог е членството в Шенген, което ще бъде обсъдено в ЕС през декември.

Като служебен министър Крум Зарков внесе промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), които въвеждат мeханизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници при данни за извършени от тях престъпления. Те бяха гласувани на първо четене от предишното Народно събрание.

Механизмът за разследване на главния прокурор не проработи. Според Крум Зарков „реформите не се случват“.

Закон от „листче в залата“

„Няма напредък по отношение на промяната на съдебното законодателство“, каза бившият служебен министър на правосъдието Крум Зарков. По думите му пътят за това е бил начертан. „За последните три месеца по нито една от темите не се наблюдава напредък. Даже има отстъпление“, каза Зарков.

Според него „апотеозът беше приемането на механизма за разследване на главния прокурор, който беше приет по време на служебното правителство. Самият механизъм беше блокиран със законодателни промени от новото мнозинство“.

Според бившия правосъден министър реформата в антикорупционната комисия е опорочена.

„Изненада беше, че закон, по който две години и половина се разсъждаваше, в крайна сметка беше изчетен от листче в зала, за да получим резултата, който в крайна сметка имаме“, каза Зарков.

Основните промени в закона при второто четене предложи бившият председател на правната комисия в парламента Стою Стоев (ПП-ДБ), четени от листчета по време на заседанието на правната комисия. По думите на Зарков това е „твърде важна тема, за да бъде решена по този начин“.

Според него „конституционната реформа е запушена“, но санкционираният за корупция по глобалния Закон „Магнитски“ депутат от ДПС Делян Пеевски е дал „ясна хронограма за това какво и как ще се случва“.

Очаква се промените в конституцията да бъдат гледани от депутатите на 6 октомври. Във вторник Пеевски каза, че „реалното първо четене [на промените в Конституцията] ще бъде на 6 декември, след това – на 13 декември, ще има Комисия по конституционни въпроси, на 14-ти ще е второ четене, а на 15 декември ще е трето четене на Конституцията“.

Реформа на службите

Ако се правят реформи в службите, те трябва да бъдат ясно заявени и гласувани от парламента, каза Зарков. „Сега имаме непрекъснато обвинение, че службите ни са пробити“, каза Зарков.

От месеци управляващите и президентът Радев са в сблъсък за това кой трябва да управлява специалните служби. Сегашните директори на служби бяха назначени по време на управлението на служебното правителство на Радев. За да бъдат освободени, отново е необходим негов подпис.

В събота съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков каза, че са нужни „огромни реформи“ на службите. Това провокира ДАНС да го обвини в некомпетентност. В интервю за Нова телевизия Петков каза, че могат да бъдат направени структурни реформи в службите и даде пример с ДАНС, в която „има около 2200 служители“.

Според Крум Зарков „числеността на ДАНС е държавна тайна“. По думите му изнасянето на такава информация „може да се счита за престъпление“.

Posted in Право и ред, Свободни в словото and tagged , , , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *