Крум Зарков: Когато БСП гори, не мога да гледам от прозореца

Интервю на Красен Бучков

Фрог нюз

В БСП е необходима промяна – личностна, политическа, организационна. БСП има необходимост да привлича, а не да изключва. Най-големият коз, който имам и той не е скрит, е политическата логика и нормалността. Когато един председател е подал оставка, е време за нов председател.

Политическа сила, която представлява лявото политическо пространство, е заплашена от пълна маргинализация. Ние сме в една колаборация с „Продължаваме промяната“ и това беше единствената възможност, за да няма реванш от страна на статуквото. Това казва пред Фрог нюз социалистът Крум Зарков, който е кандидат за председател на БСП.

– Да започнем с един информационен въпрос – ще има ли заседание на Конгреса на БСП в събота?

– Към момента, в който говорим, да. Не виждам индикации да се отлага.

– Г-н Зарков, защо Корнелия Нинова каза, че било честно да се кандидатира пак за председател на БСП?

– Аз не бих могъл да коментирам думите и. Още повече, че като кандидат не е правилно да коментирам други кандидатури. Мога да кажа само, че преизбирането на Корнелия Нинова за председател на БСП ще е обричащо за партията.

– Вие перефразирате една мисъл на Ширак и казвате, че не може да стоите на прозореца и да гледате как БСП гори?

– Така е. Надявам се повече членове и симпатизанти да се чувстват по същия начин. Вижте, в БСП на първо място са членовете и симпатизантите и след това е ръководството. Низходящият резултат на три последователни вота е показателен, че тази линия на партията няма бъдеще. Следователно, ако сме отговорни, трябва да погледнем на проблема по друг начин и дя направим промяна. Тя е личностна, тя е политическа, тя е организационна. Практически трябва да започне от утре, за да сме готови за местните избори през 2023 г. За да се възстановим от тежкото състояние, в което се намираме, трябва да се посветим напълно на тази кауза и да го направим още сега.

– Участието на Нинова във властта ще и помогне ли в битката за лидерския пост в БСП?

– Възможно е и така да смятат някои. Само че на всички трябва да е ясно, че участието във властта само по себе си не решава проблемите на БСП. Корнелия Нинова и другите ни министри, както и парламентарната ни група, трябва да допринесат за едно много по-качествено, по-почтено и по-социално управление. Проблемите на БСП не могат да се решат с назначения тук-там. Нещата са далеч по-дълбоки. БСП е политическа сила от 130 години, която е застрашена за своето бъдеще. Хоризонтът на БСП е далеч по дълъг от участие в едно правителство. Надявам се , че много членове и голяма маса от привърженици на лявото го разбират.

– Плюс това попадането във властта е като че ли по стечение на обстоятелствата?

– Така е. БСП не е във властта по силата на изборния си резултат, а по силата на политическите обстоятелства. Аз подкрепих и продължавам да подкрепям това участие, въпреки че съзнавам риковете, които произтичат от него. Преди година и половина започнаха протести, имаше политическа криза. Стана ясно, че се иска ново правителство, което да не включва ГЕРБ и съдружниците им. Това беше необходимостта към този момент. Затова трябва не само да стискаме палци, а да помагаме на това правителство във всяко негово действие. Политическа сила, която представлява лявото политическо пространство е заплашена от пълна маргинализация. Това трябва да бъде предотвратено от хората, които считат, че нито БСП е изчерпала потенциала си, нито лявото е загубило перспективата. А напротив…

– Вие бяхте на Националния съвет на младите социалисти. Как ще коментирате категоричната им подкрепа за вашата кандидатура и критиките към Нинова в декларация на форума?

– Те заявиха подкрепа за промяна с аргументите, които споделям пред вас. С аргументите, които тайно или явно се споделят от социалистите в България. Мога да коментирам само, че съм впечатлен от тяхната смелост, от техния кураж. И съм обнадежден от това, че младите хора в БСП не се подават на изкушението просто да седят отстрани и да гледат мача. А изразяват откровено и честно своята позиция и са готови да я отстояват. В това те могат да разчитат изцяло на моята подкрепа.

– Младите в БСП настояват за слагане на край на конфликтите вътре в БСП и в кратки срокове да бъде приет план за подготовка за местните избори през 2023 г. и за европейските през 2024 г.?

– Мисля, че в това има здрав разум. БСП има нужда от консолидация. Не бива да дава за себе си картина на враждуващи, а на организация от съмишленици. Въпросът е по-дълбок. Независимо дали си редови член на БСП или си в органите на НС, всеки трябва да вижда своето основание да е част от партията. И това основание не може да бъде само и единствено в предаността на председателя или на местния авторитет. То трябва да бъде политическо и може да бъде политическо основание. Цялата атмосфера в партията ще се промени с промяна на качеството на нейните решения. БСП има необходимост да привлича, а не да изключва. Не казвам, да си затваряме очите пред неподходящо поведение на членове от върховете на партията. Но има начини за това, описани в устава.

– Помня, че Нинова бе аплодирана за отношението и към Георги Гергов и някои други като него. Но социалистите се раздвоиха при изключването от БСП на Кирил Добрев?

– Вижте, БСП дълго време води битка със своите вътрешни врагове. А междувременно се оказа, че имаме външен проблем – наши избиратели не гласуват за нас. Няма да защитавам никого, нито да соча с пръст никого. Знам само, че вярвам в съвременното лидерство, което не е да посочваш, кой да бъде изключен или да казваш по телевизията кой е добър или лош. А да видиш хората, с които разполагаш и да дадеш възможност те да реализират своите качества и да предотвратиш всякаква възможност те да злоупотребят с позицията, на която са. Изключването е постфактум. Щетата вече е нанесена. И резултатите го показват, въпреки аплодисментите за изключване. В крайна сметка резултатите са това, което е оценката на обществото като цяло.

– Готов ли сте, решен ли сте да сложите край на подмяната на левия дневен ред в Столетницата?

– Ще ви кажа за мен какво е левият дневен ред. Ние трябва да определим стратегическите си цели: изкореняване на бедността; изграждане на хомогенно общество и ликвидиране на неравенства; подобряване на качеството на живот на всички, не само на най-богатите; В този ред на мисли трябва да се борим и с модернизацията на цели обществени групи, не само за малцинствата. Милион и половина трудещи се и още толкова пенсионери живеят изключени от обществено-икономическия живот заради ниските доходи, които получават. Необходимо ни е коренно различен икономически модел, който да не облагодетелства едни за сметка на други.

– Как ще коментирате, че някои симпатизанти на БСП гласуваха за „Възраждане“ и някои други партии на последните избори, пък и преди това?

– Да, някои са гласували за „Възраждане“, други за „Продължаваме промяната“, трети за ИТН. Въпросът е, не защо са гласували за тях, а защо не са гласували за  нас. И този въпрос няма лесен отговор. Освен отношението към президента, което повлия на резултатите от изборите има и друг политически проблем. Хората очакват от БСП да очертае модел на общество и държава, в която да живеем. Тези цели, за които казах, могат да бъдат подкрепени с конкретни политики – ограничаване на бедността, въвеждане на понятие „минимален доход“, внимание върху качеството на живота, нов социален договор, социален диалог. Това са неща, които не само трябва да вписваме в програмите, а да работим за тях ежедневно. Може би избрахме грешните теми. В същото време не искам да съм и прекомерно критичен. През 2017 г. политиката съвсем естествено се завъртя около „за“ и „против“ един олигархичен модел на управление. Ние взехме правилната позиция. Но като че ли се появиха други, с по привлекателни идеи и не усетихме този момент. Затова си позволих да заявя несъгласието си с водената политика още през април. Още на първите избори миналата година стана ясно, че нещо не е наред. Трябваше да се коригираме. Трябваше и да спазваме параметрите на новия обществен договор. Вместо това ние решихме да се снишим и резултатът е катастрофален.

– Тези неща не ги ли поставяхте пред ръководството, не говорехте ли с Нинова по проблема?

Поставих ги на заседание на Изпълнителното бюро  още през април, след което си подадох оставката, защото става дума и за лична отговорност. И винаги съм поставял проблемите пред органите на партията. Да, не съм ходил по медиите, но правих всичко, което е по силите ми, за по-добър изборен резултат в този период. За съжаление, всичко което казах на заседанието на Изпълнителното бюро, се оказа вярно.

– Г-н Зарков, загърбихте ли вече обвиненията в джендърство и „човек на Радев“?

– Обвинения, атаки и други такива не ми влияят. За съжаление те са част от немного приятната политическа атмосфера, в която живеем. Жалко е, че те са част и от вътрешно-партийната атмосфера. И това в крайна сметка трябва да се промени. Една от темите ми ще бъде, действително хората да изпитват удовлетворение от факта, че са членове на БСП. А не притеснение, че ще бъдат заклеймени и просто преброявани. Политическата партия, освен всичко друго, е и общност. Хора, които споделят една обща идея и на начините, по които да я постигнат. А не жертви на една непрекъсната братоубийствена война.

– Как ще коментирате кадровата политика на ръководството на БСП във в. Дума. Отстраняването на Велиана Христова и Велислава Дърева бе посрещнато на нож не само от социалистите, но и от видни общественици, политици и независими журналисти?

– Ха, тук не може да става дума за каквато и да е кадрова политика. Тук става дума за отстраняване на хора, с които може да си съгласен или да не си съгласен, които са градили в продължение на 30 години свой собствен авторитет и в крайна сметка водещи във флагмана на левия печат в. „Дума“. Тук не може да има никакви колебания – това, което се извършва е дълбоко неправилно. То е и вредно, както се вижда. Минаха два-три месеца от изборите, БСП е във властта въпреки катастрофалния резултат и какви са вътрешнопартийните новини, които излъчваме към обществото? Изключвания и саморазправи! Мислите ли, че това може да доведе до растеж, до промяна на начина, по който българските граждани гледат на БСП?!

– Какво е отношението на ръководството на БСП по отстраняването на главния  прокурор Иван Гешев? Като че ли други партии имат по-ясна позиция по въпроса?

– БСП се обяви за оставката на Иван Гешев още по време на протестите. Корнелия Нинова е чела декларации по проблема и от парламентарната трибуна. Съвсем наскоро парламентарната ни група се присъедини към обща декларация на коалицията по въпроса. Мисля, че тук няма колебания. Друг е въпросът как популяризираме темата, дали е една от тези, по които БСП говори най-често.

– Вашата първа оценка за работата на министрите от БСП в новото правителство?

– Рано е за такива оценки. Но съм съпричастен към всичките им усилия. Ще направя всичко, което зависи от мен, министрите да се представят по най-добрия начин. Това е важно. Но е още по-важно е, че страната ни има нужда от силна, справедлива, социална политика.

– Продължава ли добрата комуникация между Сорбоната и Харвардското управление?

– Ха-ха! Прощавайте, ама този сюжет ми убягва. Ние сме в една колаборация с „Продължаваме промяната“. Сега работим заедно. И това беше единствената възможност, за да няма реванш от страна на статуквото.

– Може би ще коментирате посещението на премиера Кирил Петков в Северна Македония?

– Очевидно е, че министър-председателят и правителството опитват да динамизират диалога с Република Северна Македония. Но за мен по-важно бе провеждането на Консултативния съвет за национална сигурност, на който се стигна до единна и ясна позиция. Тя задължава премиера. Оттук нататък трябва да има диалог, работни групи и този процес да върви напред.

– Смятате ли, че има външен натиск от други държави по казуса със Северна Македония?

– Ясно е, че много страни се интересуват от случващото се между България и Северна  Македония. Но нали някой не си представя, че външна политика се прави, без да има натиск. Една държава отстоява и работи въпреки този натиск. Така че не бих драматизирал излишно. Но въпросът за Македония е ключов за българската външна политика като цяло. И към момента е важно да се отбележи единната позиция на всички фактори в българската държава.

– Има ли социалистът Крум Зарков скрити козове за предстоящата лидерска битка за БСП с Корнелия Нинова?

– Най-големият коз, който имам и той не е скрит, е политическата логика и нормалността. Когато един председател е подал оставка, е време за нов председател. Това е неоспоримо. Надявам се и други от БСП да проявят смелост, да проявят отговорност, да заявят своите идеи и да се получи едно качествено състезание и едно качествено съревнование за визиите, каква трябва да бъде и каква ще бъде ролята на най-голямата лява партия за България.

Posted in Власт и съпротива, Какво ново, Свободни в словото and tagged , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *