Крум Зарков: Отпадането на мониторинговия механизъм трябва да насърчи задълбочаването на реформите

Отпадането на мониторинговия механизъм над България трябва да насърчи задълбочаването на реформите. Това заяви в „Денят започва“ Крум Зарков, бивш служебен министър на правосъдието, сега секретар на президента по правни въпроси.

„Тази добра новина има практически измерения. Тя трябва да се използва от сегашното правителство по два начина – вътрешен и външен. Външният начин е да се използва като допълнителен аргумент за убеждаване на скептичните членки да ни допуснат в Шенген. Нидерландия твърде дълго се кри зад аргумента на този механизъм. Сега тази преграда падна. Вътрешната част е, че не трябва да се заблуждава никой, че Европейската комисия спи и това значи край на реформите. Напротив, това е акт, който трябва да насърчи задълбочаването на реформите.“

Според бившия служебен министър на правосъдието обаче през последните 100 дни няма напредък в тази насока.

„Остава усещането, че правителството е заклещено, захванато в една много сложна сглобка. Заклещено между един дневен ред, който е негов и официален, разписан в управленска програма и един друг дневен ред, който въобще не е толкова виден, макар че го чухме и по записи и който ни води по манастирските магерници. И в това нещо се надявам правителството да успее, включително доц. Славов, на когото разчитам, да води кораба в правилната посока“, коментира още Зарков.

Posted in Какво ново, Право и ред, Свободни в словото and tagged , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *