Крум Зарков: Мнозинството развява конституцията като знаме, дано не я вее и като парцал

Конституцията се развява като знаме, за да оправдае съществуването на това мнозинство, надявам се да не тръгнат да я веят и като парцал, каза в интервю за бТВ съветникът на президента по правните въпроси и бивш правосъден министър Крум Зарков.

Когато Пеевски нарича министър-председателя „момченце“, „човече“, „лицето“, това говори ли за разбиране на институционалните взаимоотношения между хората? Не съм фен на това правителство, но акад. Денков е министър-председател и като такъв му се дължи уважение, каза още Зарков.

По думите му остава скрито и неясно какво точно се цели с промените в Конституцията.

Стори ми се, че чух неформалния лидер на цялата сглобка Пеевски да казва каква е органиграмата, да закове датата Х декември и сега всички тичат по него, но ние не знаем какви точно са текстовете, които са голямото обещание към обществото. Има проект, който беше разгледан веднъж преди 2 месеца и беше гласуван със 161 гласа, което е минимумът. Бе заявено, че ще бъде променен изцяло. След като бъде гласуван втори път, ще има срок за предложения и едва тогава ще се появят истинските текстове. Вече два месеца и повече сме на сляпо и ме притеснява, че има неразбираемо бързане, посочи Зарков.

Той коментира и механизма за разследване на главния прокурор. По думите му той е основна причина ЕК да свали от България мониторинга за наблюдение. Съдия Даниела Талева бе избрана за временен прокурор, който да разследва и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. Ключът е, че тази съдия, след като спре да бъде прокурор по тези сигнали, се връща пак като съдия и не зависи от тези, които разследва. Това ни отне почти 15 години, имаше много интереси, които се противопоставяха. Главните прокурори считаха, че трябва да са над възможността за разследване, напомни Крум Зарков.

Posted in Какво ново, Право и ред and tagged , , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *