Крум Зарков за проверката на европейската прокуратура в ТЕЦ-ове: Защо българските институции не са направили нищо, ако има злоупотреби

ТЕЦ-овете и тяхната дейност са били обект на внимание на българските институции. Защо не са направили нищо, ако има злоупотреби, е резонен въпрос. Това коментира служебният министър на правосъдието Крум Зарков в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия проверките на европейската прокуратура в ТЕЦ-овете с консултант Христо Ковачки.

„Има злоупотреба с европейски средства, в случая става дума за пазара за парникови емисии, който е една от ключовите климатични политики на Европа. Ако някой се е опитвал да спести от него, сега европрокуратурата действа”, добави Зарков.

„Това, което прави европейската прокуратура, доколкото съм запознат, е да изследва в детайли сигнали за измама на определени ТЕЦ-ове. Не става дума за политиката, енергетиката, като такава. Става дума за борба с измама и за незаконно обогатяване”, той.

„Изборът на български европейски делегирани прокурори не върви особено гладко, но ще работя за това. Трябваше да има квота от 15 прокурори, запълниха се 9 места, тръгнаха си трима”, коментира още Зарков и каза, че е в контакт с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши по въпроса.

Министърът на правосъдието коментира и важния проектозакон за личния фалит. „Нуждаем се от този закон, тъй като много български граждани са потънали в дългове. Това е закон, който подпомага и дава втори шанс на добросъвестните длъжници. Те не са взимали кредити, без да мислят. Всеки може да попадне в затруднение. Законопроектът е на обществено обсъждане“, обясни правосъдният министър.

„България има нужда от работещ парламент. На мен ми се иска да се състави кабинет”, отговори Крум Зарков на въпрос ще има ли редовно правителство.

Posted in Какво ново, Право и ред, Свободни в словото and tagged , , , , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *