Криминологичен анализ до месец подпомага законодателни промени срещу катастрофите

До месец Съветът за криминологични изследвания ще е готов с анализа си за тежките пътни престъпления, въз основа на който ще бъдат предприети необходимите законодателни изменения. Това обяви днес министърът на правосъдието Атанас Славов след среща с близки на загинали при катастрофи.

Анализът беше възложен през ноември м.г., когато Крум Зарков беше служебен министър на правосъдието. Тогава участниците в съвета – представители на Върховния касационен съд, прокуратурата, МВР, криминологията, статистиката, адвокатурата и др., решиха да възложат на специални екипи да анализират тенденции и превенция на престъпленията по автомобилния транспорт (чл. 343-343г от Наказателния кодекс), в което да се проследи и отражението на честите промени в законодателството върху тази престъпност, припомни lex.bg.

„Очаквам този анализ да е готов през октомври, на база него и проведените разговори с близките на пострадалите, ще предприемем съответните законодателни изменения. Въпросът, който стои пред нас, е въпрос не просто на превенция, не просто на наказване на извършителите и то справедливо наказание в разумен срок, а е в някакъв смисъл въпрос на цивилизованост – дали искаме в нашето общество да се спазва законът, дали уважаваме честта, достойнството и най-вече живота на нашите съграждани или не. Въпросът с цивилизоваността трябва да бъде решен от институциите, самото общество, от образователната система. Това е нещо, с което всички ние трябва да сме ангажирани“, каза днес министърът на правосъдието Атанас Славов като изрази надежда хората все по-рядко да са свидетели на тежките катастрофи, които са всекидневие.

Славов допълни, че с роднините на загиналите при катастрофи са обсъдили теми като бързината на наказателния процес, когато става дума за тежки престъпления по транспорта с жертви, бързината на експертизите, които много се бавят, размера на присъдите, отнемането на шофьорските книжки при ПТП, което не се случвало и извършителите продължавали да управляват автомобили. Поставен е бил въпросът и за бързината на кръвните проби за наркотици.

„По всички тези въпроси Министерството на правосъдието, заедно с другите отговорни институции, най-вече МВР, ще обсъди конкретни законодателни инициативи. Бяха поставени конкретни проблеми по делата, които водят близките на починалите, свързани с работата на разследващите органи и на прокуратурата, които също ще бъдат адресирани при срещата ни с главния прокурор“, посочи още Славов.

От името на близките, Петя Иванова (доведена майка на момче, загинало през 2020 г.) заяви, че се борят за промени, за да бъдат спасени живите деца и родителите им да не минават през ада, през който тя и останалите са минали. „Има много проблеми и те са целокупни. Всяко едно министерство трябва да свърши своята част. Този ад по пътищата да спре. Няма да спрем борбата си и се надяваме нещата да се променят”, каза Петя Иванова.

Posted in Какво ново, Право и ред, Свободни в словото and tagged , , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *