Кой прокара поправката „служебен премиер от ГЕРБ“

Ясен Люцканов

В деня, в който председателят на Сметната палата Димитър Главчев, депутат от ГЕРБ в 6 парламента, стана служебен министър-председател, нека си припомним как се стигна дотам, че премиерът отново да е от партията на Бойко Борисов.

За да опресним паметта на Христо Иванов, който не си спомнял откъде се пръкнало предложението, ето каква е официалната хронология:

Разпоредбата председателят на Сметната палата да може да стане служебен премиер не присъстваше в първоначалния проект за промени в основния закон, внесен с подписите на 166 депутати от целокупната сглобка ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС, ДПС:

„За служебен министър-председател се назначава измежду председателя на Народното събрание, председателя на Конституционния съд или управителя на Българската народна банка.“

На второ четене беше предложено от Христо Иванов и група народни представители и прието следното:

„За служебен министър-председател се назначава измежду председателя на Народното събрание, председателя на Върховния касационен съд, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.“

На трето четене от „домовата книга“ отпадна председателят на ВКС.

По време на финалните дебати на 19 декември м.г. Христо Иванов защити предложението:

Тук идеята е, че става дума за лица, които вече са получили под една или друга форма доверието на парламента. Именно от тази гледна точка за председателя на Върховния касационен съд приемаме аргументите на Върховния касационен съд, че не е логично да принадлежи. Но всички останали са висши държавни длъжности, които са получили доверието на парламента, включително някои от тях може би, ако се приложи възможността, която току-що създадохме в предишния текст, могат да бъдат излъчени с две трети. Това са хора, които парламентът, тоест законодателната власт им е гласувала доверие да бъдат на различно управленско ниво. Това са хора, които няма да бъдат, образно казано, хванати от улицата от някой президент, който да им каже: „Аз те правя премиер, ти ще слушаш моята воля.“ Опростявам, но искам съвсем плакатно да стане ясно това, което искаме да избегнем.

„Това е, благодаря Ви. (Ръкопляскания от ПП-ДБ.)“, гласи стенограмата от заседанието…

Posted in Власт и съпротива, Какво ново and tagged , , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *