Кога от отлагания е имало последствия за отлагащите?

Крум Зарков

След дебат, в който споделиха своите раздвоения и колебания, членовете на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно отложиха назначаването на първия избран съдия, който да проведе независимо разследване по сигнали срещу главния прокурор.

Формалният аргумент е висящо дело пред Конституционния съд, което позволява да се спре производството, освен ако спирането не застрашава важни държавни или обществени интереси.

Дали отлагането на първото конкретно приложение на новия законов механизъм застрашава важни държавни (приемането на България в Шенген, например) или обществени интереси (като този никой да не е над закона, защо не?), кадровиците ще решат друг път, когато са поне осем, защото днес бяха само седем. Или както се изрази един от тях: “14 години не бе приет този механизъм, сега едва ли за 4-5 дни ще настъпят някакви фрапантни последствия” (цитирам по памет).

Няма, разбира се. Кога от подобни отлагания е имало последствия за отлагащите?

Нима в същото време по бързата писта не тича законопроект, внесен миналия петък следобед, но вече одобрен в правната комисия и включен в седмичната програма на парламента, с който начинът на избор на специални прокурори по разследване срещу Главния се променя, а съставът на ВСС се запазва?

Posted in Власт и съпротива, Свободни в словото and tagged , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *