Как работи една от най-мощните специални сили в света – иранската КСИР

Няма съмнение, че в случай на ескалация на конфликта в Близкия изток тази специална служба ще бъде една от основните сили в региона

Максим Плотников, kp.ru

Израелско-палестинският конфликт може да ескалира в голяма война в Близкия изток и от това се опасяват много експерти днес. И в тази връзка съкращението КСИР (Корпус на Стражите на Ислямската Революция) започна да се споменава много по-често в западната преса. Наричат го една от най-мощните разузнавателни агенции в цяла Азия и вероятно в света.

Израелският МОСАД и иранският КСИР са във вечна конфронтация като Батман и Жокера. И днес мнозина вярват, че КСИР все още може да играе важна роля в прекратяването на конфликта. А думите на командирите на КСИР само подклаждат подобни подозрения. Така заместник-командващият на КСИР контраадмирал Али Фадави наскоро каза, че израелските действия срещу Газа са предизвикали възмущение сред всички мюсюлмани по света и ислямската общност и се „броят секундите, КСИР да се включи по някакъв начин в блока на съпротивата”.

Ориенталистът Анастасия Симонова разказа какво се знае за персийската специална служба.

Конкуренти са на „морските котки“

КСИР е елитно военно-политическо формирование, което официално е част от иранските въоръжени сили. Създадено е преди 44 години от паравоенните формирования на революционните комитети, поддръжници на шиитския лидер великия аятолах Хомейни (върховният лидер на Иран от 1979 до 1989 г.).

Върховен главнокомандващ на КСИР е върховният лидер на Иран. Великият аятолах Али Хаменей заема тази позиция повече от три десетилетия. Основната мисия на КСИР е да защитава и да поддържа ислямската революция в Иран, което включва защитата на религиозните и идеологически ценности на страната. Силите на КСИР действат както в Иран, така и извън него.

КСИР взе активно участие в Ирано-иракската война от 1980 до 1988 г. и стоеше в началото на формирането на ливанската организация Хизбула. Войските на корпуса се състоят от сухопътни, военноморски, военновъздушни сили, специалните сили и народната милиция. Техният брой е секретен, но според анализаторите през миналата година той може да варира от 150 000 до 190 000 бойци.

– По своята същност КСИР е не само военно формирование, но и силата на икономическото и политическото влияние на Иран в Близкия изток. Корпусът контролира цели сектори на националната икономика, включително строителството, нефтения и газовия сектор и търговията, а неговите членове и поддръжници често заемат високи позиции в иранското правителство и други ключови институции, казва Анастасия Симонова.

Ще се сражава ли с Израел?

На практика няма съмнение, че в случай на ескалация на палестинския конфликт КСИР ще бъде една от основните сили в региона, смята Анастасия Симонова.

– КСИР има дълга история на антиизраелската реторика и подкрепата за палестинците. В случай на по-нататъшна ескалация на арабско-израелския конфликт, особено ако съществуването на Палестина като държава е в реална опасност при това с голяма степен на вероятност Корпусът може да се включи в конфронтацията. Обхватът на неговите действия може да варира от предоставяне на финансова и военна подкрепа на Хамас до прякото участие във военните действия, отбелязва експертът.

В същото време отбелязваме, че през последните седмици Иран се въздържа от предприемане на стъпките, които биха могли да се тълкуват като намерение за влизането в горещия конфликт. Най-вероятно въпросът за участието на КСИР в новия близкоизточен конфликт ще зависи от това колко мащабен ще бъде отговорът на Израел на атаката на Хамас.

Това е интересно. Известните операции

Международната дейност на КСИР често не се рекламира. Известно е обаче, че части на тази специална служба са участвали активно в гражданската война в Сирия на страната на Башар Асад. А Wall Street Journal, цитирайки неназовани представители на движението Хамас, твърди, че именно иранските „Стражи“ са помогнали за планирането на атаката срещу Израел на 7 октомври. Официален Техеран обаче категорично отхвърли тези обвинения.

Стилът на работа на КСИР може да се характеризира с една от добре познатите му операции (разузнаването не отрича връзката си с нея). През октомври 2019 г. разузнавателната служба примами опозиционния ирански журналист Рухола Зама, който управляваше антиправителствен Телеграм канал от Франция, на иракска територия. Зама се свърза с определена жена, която го покани да разшири бизнеса си и да организира телевизионен канал. Опозиционерът, който пристигна за „бизнес преговори“, беше отвлечен и отведен в родината си, където известно време по-късно беше екзекутиран със съдебна присъда за „разпространение на мерзосттите по земята“.

КСИР също имаше своите болезнени загуби. През януари 2020 г. генералът на КСИР Касем Солеймани беше убит при въздушен удар на военновъздушните сили на САЩ на международното летище в Багдад, разрешен лично от Доналд Тръмп. Освен това атаката не е съгласувана нито с иракските власти, нито със Съвета за сигурност на ООН. Багдад счете убийството на Солеймани за нарушение на условията за разполагане на американските войски в Ирак и гласува за изтеглянето на чуждите войски от страната, а Техеран след това обяви прекратяването на ограниченията върху развитието на ядрената си програма, предприета като част от „ядрената сделка“.

В какво се състои обучението на войските на КСИР?

1. Идеологическа подготовка. Войниците се обучават на ислямска революционна идеология, което укрепва тяхната лоялност към вярата и лидерите. По-специално, войниците изучават Корана, а военните командири обучават войниците, като използват примери от персийската история.

2. Военна подготовка. Новобранците от КСИР след постъпване на служба преминават само 2-3 седмици в практическо обучение с оръжия, включително полевите учения без импровизирани средства, марш наскок от 5-6 часа и симулация на бойните действия. Провежда се няколко пъти в месеца по всяко време, независимо от метеорологичните и други условия.

3. Специално обучение. Корпусът включва различни специализирани части, като специалните сили и разузнавателните екипи, които получават допълнително обучение. Диверсантите на КСИР отделно се обучават да избягват преследвачите си, да ги подвеждат и да оставят капани по пътя си, да създават фалшиви цели и да объркват маршрута им. Теренът на Близкия изток е много разнообразен и обхваща не само напечените от слънцето пустини и степи, но и покритите със сняг планински вериги, така че войниците от корпуса се научават да се движат през терен, където обикновен човек дори не би си помислил да премине, например катеренето по стръмни скали или пълзенето по тесни пътеки на ръба на някоя скала.

4. Дисциплина. Обръща се специално внимание с цел подготовка на военнослужещите, които са готови да изпълняват всякакви задачи в името на защитата на интересите на Иран и на Ислямската революция.

Освен това войските разполагат със съвременна военна техника иранско производство. Например КСИР вече разполага с усъвършенствани дронове „Kaмаан 19“, оборудвани със система за електронна война, както и известните „Шахеди“. Бойците на корпуса използват противотанкови ракетни носители „Пирооз“, 160-мм минохвъргачки „Вафа“ и крилати ракети „Абу Махди“, чийто обсег на полет е повече от 1 000 километра.

– По отношение на нивото на подготовка на бойците на КСИР те всъщност могат да бъдат приравнени към руските Въздушно десантни войски или специалните сили на ГРУ. В САЩ техни конкуренти са силите за специални операции на ВМС, по-известни като „морските котки“. Всичките те трябва да имат отлично физическо и психическо здраве“, отбеляза Симонова.

(Превод – Павел Павлов)

Posted in Вашите истории, Въпроси и отговори and tagged , , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *