Имало едно време „Осемте джуджета“

„Сега“

Една приказка върви към своя край – приказката за „Осемте джуджета“. За разлика от останалите приказки обаче, тази не е с щастлив край нито за главните герои, нито за пострадалите в криминалния сюжет. Историята на „Осемте джуджета“ за пореден път илюстрира безправието, в което е потънала държавата. И както всички големи корупционни скандали досега, по всяка вероятност и този ще завърши безславно.

Коя е Любена?

Звездата на Любена Петрова, която стана известна като съпругата на бившия прокурор и следовател Петьо Петров-Еврото, изгря още през 2015 г. с организацията „План Б“. Тя застана начело на няколко протеста в подкрепа на бившия главен прокурор Сотир Цацаров и срещу тогавашните му критици във Висшия съдебен съвет като Лозан Панов, Христо Иванов и Калин Калпакчиев.

После, с напускането на Петров от съдебната система, Любена прекъсва публичните си изяви и започва да трупа имотно състояние. Фирмата ѝ „Ел Пи Логистикс“ през 2016 г. купува два апартамента до НДК в центъра на София с обща квадратура от 250 кв.м за сумата от 200 хил. лв., което е два пъти по-ниско от данъчната им оценка. Любена става собственик и на малко жилище в центъра на Банско. Имуществото продължава да нараства, като до миналата година тя притежаваше имоти за милиони у нас – луксозна къща в Бояна, голяма вила в с. Кладница и няколко апартамента в София. Освен това името ѝ се свързва и с няколко скъпи заведения в Солун и Серес.

И до момента не е известно с какъв произход са средствата, с които са закупени имотите на Любена. Факт е обаче, че след развода между нея и Петьо Петров, започна разпродаване на имуществото. Купувач е фирмата “Мира Дива” ООД, контролирана от финансиста Емил Хърсев, която само за две от имотните сделки заплаща над 4 милиона лева. Пред разследващия сайт BIRD Хърсев коментира, че това се е случило в изпълнение на договор за доверително управление след прекратяване на граждански брак.

По-всичко личи, че Любена Петрова ще падне от високо, след като вятърът задуха срещу нея с промените по върха на прокуратурата. Тя вече е с повдигнато обвинение, но засега на свобода, а не с най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Остава впечатление също, че тя е готова на всичко именно да изтъргува свободата си. Първоначално, Любена даде знак, че ще говори за схемите на бившия си съпруг, за връзките му с магистрати, политици и бизнесмени и за корупцията по високите етажи на властта. „Причината да съм тук е, че преди няколко дни разбрах, че съм бременна и вместо да се зарадвам се ужасих от реакцията на Петров, когато научи това“, призна тя преди два месеца в интервю за „Антикорупционния фонд“, в което разказа още, че в ресторант „Осемте джуджета“ бившият ѝ мъж е създал „тържище за бъдеще“.

Последната седмица обаче стана ясно, че Любена е променила тактиката и вече няма намерение да говори. След като беше привикана в прокуратурата за повдигане на обвинение, та излизане тя отказа коментари, а на въпрос за Петьо Еврото отговори: „Тоя не го познавам. Пепи Еврото не познавам“.

Кой е Пепи Еврото?

„Човек, който е решителен, сериозен – малко е скъпчия, но пък ще ти реши проблемите“. По този начин е описван Петьо Петров от негови познати. Разбира се, това не изчерпва персонажа на бившия магистрат, известен с прякора Еврото. Той работи в съдебната система още през 90-те години, но името му изплува през 2010 г., когато се превръща в основен свидетел по едно от най-шумните дела за времето си – това срещу бившият военен министър Николай Цонев от кабинета на Сергей Станишев. Междувременно става ясно, че докато играе ролята на основен свидетел, който прави записи със специални разузнавателни средства, Еврото е катастрофирал пиян с колата си, но случаят е бил потулен. След като подсъдимите по делото срещу Цонев бяха оправдани окончателно, Петров е посочен от съда като единственият човек в казуса, който несъмнено е извършил престъпление – провокация към подкуп.

Въпреки това избрания за главен прокурор в края на 2012 г. Сотир Цацаров го постави начело на столичното следствие, където попадаха всички знакови случаи, като източването на Корпоративна търговска банка (КТБ), обвиненията срещу бившия вицепремиер Цветан Цветанов или недоказания план за убийство на депутата Делян Пеевски. В крайна сметка Еврото беше оставен да напусне сам съдебната система, без да му бъде образувано дело за провокация към подкуп. Той дори получи обезщетение от 20 заплати, след като доминираното от Цацаров мнозинство във Висшия съдебен съвет отказа да образува и дисциплинарно производство срещу Петров.

Вместо да прекрати връзки с бивши колеги от съдебната власт обаче Еврото започва да ги осребрява. „Бил е близо 20 години магистрат, ако се не лъжа. През тия години той е успял да изгради връзки с много хора – кои на приятелска основа, кои на основа компромат, кои на финансова основа. Всеки е идвал поради своите причини. Идваха за пари – дали да оставят, дали да вземат“, разказа още Павлова пред АКФ.

Схемите на Петров се развиваха необезпокоявано до изненадващите размествания в прокуратурата малко преди отстраняването на бившия главен прокурор Иван Гешев. Преди това нищо не можеше да накара държавното обвинение да се задейства срещу групировката „Осемте джуджета“. След като асансьорният производител Илия Златанов разказа пред АКФ как Еврото е опитал да открадне семейния му бизнес, злато и пари, Гешев тогава коментираше с подигравка корупционния скандал, като обясняваше, че ще проверят и джуджетата, и „десетте малки негърчета“. През юли и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов заяви, че Гешев е крил 3 години от обществеността доклад с констатирани прокурорски злоупотреби по аферата “Осемте джуджета”.

Кои са „Осемте джуджета“?

„Осемте джуджета“ беше ресторант на софийската ул. „Шандор Петьофи“, където се помещаваше офисът на Петьо Еврото. Интересно е обаче, че с повдигането на обвиненията на Петров и бившата му съпруга Любена, замесени в скандала се оказват още общо осем прокурори и следователи. На първо място, към наказателна отговорност заедно с основните участници в аферата е привлечен прокурорът Дилян Деянов, който докато е бил в спецпрокуратурата, е нарушил служебните си задължения, като с постановление е върнал иззети веществени доказателства – златни монети, на човек, на който по закон е нямало как да бъдат върнати.

Става дума за това, че през 2019 г. вече закритата спецпрокуратура обвинява и задържа противниците на бизнесмена Илия Златанов – сина Явор, дъщерята Пролетина и съпругата Юлия, както и други лица около тях, като тези действия са били договорени предварително от Златанов и Петьо Петров. При претърсвания, основно от банкови трезори, са иззети около 35 кг злато във вид на монети и кюлчета, което самата прокуратура оценява на над 4 милиона лева. От банков сейф на Юлия Златанова е иззета допълнително сумата от 550 000 евро в брой.

Според разказа на Златанов, през декември 2019 г. бившият следовател Еврото му казва, че трябва да му прехвърли всичко по справедлива оценка, защото депутатът от ДПС и крупен бизнесмен Делян Пеевски искал да влезе в асансьорния бизнес. Успоредно с това успоредно по продължаващото наказателно производство се развива и друг сюжет, касаещ иззетите като веществени доказателства големи количества злато и евро в брой. Златанов споделя, че след уговорка с Петьо Петров и тогавашния ръководител на специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров, от името на Златанов на прокуратурата са представени фактури за закупуване на златото от Виена, с които се удостоверява правото му на собственост, ведно с молба златото да бъде върнато на него, макар да е иззето от сина му и от бившата му съпруга. Според Златанов той никога не е закупувал тези ценности и фактурите са неистински. Договорката е била полученото да се дели наполовина с Петьо Петров, но още на паркинга на специализираната прокуратура златото е било натоварено в автомобил на съпругата на Петров – Любена, и Златанов повече не го е видял.

Към днешна дата разказът на асансьорния производител се подкрепя частично и от държавното обвинение. Според изготвения доклад на прокуратурата, с който „Сега“ разполага, измамата със златото и парите не би станала, ако не бяха действията и бездействията на петима прокурори и трима следователи.

Първоначално, Дилян Деянов, който вече е обвиняем, е избран на случаен принцип за наблюдаващ прокурор по делото на Златанов. Впоследствие са добавени още трима прокурори – Мойсев, Маркович и Кирил Пейчинов. Разследващите следователи пък са били трима – Вайзе, Нели Тодорова и Оля Антонова.

Първото констатирано нарушение е, че не е извършена нумизматична експертиза на иззетите златни монети от банковите трезори. „Осуетяването на експертизата е станало в резултат на на постановление от следовател Оля Атанасова, която развила доводи за икономическа несъобразност на експертизата…Разследващият не е изпълнил задължителното указание на наблюдаващия прокурор“, пише в доклада.

Друг интересен момент е, че на 11 ноември 2019 г. в спецпрокуратурата постъпва молба от Илия Златанов чрез адвокат Магдалена Момчовска с искане за връщане на иззетото богатство. Описът напълно кореспондира с описаните вещи, отразени в протоколите от изземването. Списъкът с монети в молбата видимо е бил дословно преписан от протоколите, тъй като повтаря поредността и специфичните описания на монетите. В същото време Илия Златанов не е присъствал при провеждането на следствените действия и не са му връчвани протоколите“, констатира самата прокуратура.

За да бъдат върнато златото са били представени фотокопия на фактури за закупуване на монетите, но не всички. Освен това в тях са липсвали признаци за индивидуализиране на монетите, което да позволи елементарна съпоставка. Върху молбата за връщане на иззетото злато е поставена резолюция „За прокурор Деянов“. В нарушение на Наказателно процесуалния кодекс, четири месеца след подаване на молбата на Златанов за връщане на монетите, прокурор Деянов е изготвил постановление за частично връщане, с аргумента, че вещите са били изследвани и не са предмет или средство на престъпление. „Горното твърдение не отговаря на истината, тъй като монетите не са подлагани на експертизи, който факт е невъзможно да не се знае от наблюдаващия прокурор“, се посочва в доклада на прокуратурата.

По сходен начин са били освободени от прокуратурата и иззетите 550 000 евро, но този път от прокурор Кирил Пейчинов, който е позволил това веднага след като е определен като прокурор по делото с резолюция от тогавашния административен ръководител на спецпрокуратурата Димитър Франтишек Петров. „Два дена след физическото връщане на сумата, прокурор Пейчинов изпраща молба на следователя за становище дали следва да се уважи молбата“, констатират проверяващите. След това Пейчинов лично предал на Илия Златанов не само посочените в постановлението монети, но му върнал и част от тези, за които прокурор Деянов отказал. „Извършеното своеволие е злоупотреба с власт и служебно положение“, признава прокуратурата, но въпреки това прокурор Пейчинов не е обвиняем за аферата „Осемте джуджета“.

Изгубените сюжети

Няколко сюжетни линии в криминалната приказка за „Осемте джуджета“ останаха неразплетени от прокуратурата. Не последва никаква завръзка с охранителната фирма „Делта гард“, която беше собственост на Димитър Спасов, известен с прякора си Митко Каратиста и Марин Русев. В разказа си за Петьо Еврото бизнесменът Илия Златанов разказа как частните охранители са го следвали постоянно, а малко по-късно са спирали достъпа му до завода на „Изамет“ в Дупница, който впоследствие беше разграбен. Първоначално МВР под ръководството на бившия вътрешен министър Христо Терзийски от ГЕРБ не откри нарушения в дейността на „Делта Гард“. През октомври 2021 г. обаче, когато служебен министър на вътрешните работи беше Бойко Рашков МВР най-накрая се задейства срещу охранителната фирма и отне лиценза ѝ. Прокуратурата обаче не започна разследване за връзките на Митко Каратиста с „Осемте Джуджета“.

Други връзки, които останаха неизследвани, са тези между Еврото и известни политици. „Свободна Европа“ разкри, че автомобил Тойота „Тундра“, който е бил сред имуществото на дружеството „Изамет Транс“ на Илия Златанов е станал собственост на дъщерята на настоящия депутат от ГЕРБ и тогавашен министър на вътрешните работи Младен Маринов. Срещу скромните 9200 лв. Силвия Маринова купува джипа, който преди това е сменил собствеността си. Маринова е официален собственик на колата по-малко от два месеца. На 25 юни 2020 г. тя сключва нов договор, с който от своя страна я продава на Тони Томов срещу 9000 лв. Сделката става факт точно ден, след като АКФ публикува в интернет първия епизод от разследването си „Осемте джуджета“. Малко повече от година по-късно, на 14 юли 2021 г., Томов продава пикапа срещу 9500 лв. на Мирослав Марков. За него Илия Златанов твърди, че е близък приятел на Маринов, заради което и досега ексминистърът лично ползва колата, когато ходи на лов. Златанов твърди още, че братът на Младен Маринов е бил личен шофьор на Петьо Еврото.

Posted in Вашите истории, Въпроси и отговори and tagged , , , , , , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *