Избраха Атанасова и Белазелков за конституционни съдии със спорни пълни мандати

Народното събрание избра пенсионирания съдия Борислав Белазелков и шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова за конституционни съдии. За него гласуваха 154 депутати, а 63 бяха против. За нея гласовете бяха 159 „за“ и 65 „против“. Третият кандидат – Цвета Рангелова от „Възраждане“, не получи необходимата подкрепа с 42 гласа „за“, 105 „против“ и 68 „въздържал се“.

С решенията си обаче депутатите отварят тежък спор за продължителността на мандата на двамата, пише lex.bg. От БСП дадоха заявка, че той ще бъде внесен в Конституционния съд.

Ето какво гласи приетото от народните представители днес:

РЕШЕНИЕ

за избиране на съдия в Конституционния съд на Република България

Народното събрание на основание чл. 86, ал. 1 във връзка с чл. 147, ал. 1, 2 и 3, чл. 148, ал. 1, т. 1 от Конституцията на Република България и чл. 4 от Закона за Конституционен съд

РЕШИ:

Избира Борислав Николов Белазелков за съдия в Конституционния съд на Република България на мястото на Анастас Василев Анастасов за срок от 9 години.

РЕШЕНИЕ

за избиране на съдия в Конституционния съд на Република България

Народното събрание на основание чл. 86, ал. 1 във връзка с чл. 147, ал. 1, 2 и 3, чл. 148, ал. 1, т. 1 от Конституцията на Република България и чл. 4 от Закона за Конституционен съд

РЕШИ:

Избира Десислава Вълчева Атанасова за съдия в Конституционния съд на Република България на мястото на Гроздан Николов Илиев за срок от 9 години.

Т.е. в решенията за избор на конституционен съдия от Народното събрание за първи път беше записано на чие място са избрани двамата и също за първи път – колко е мандатът им.

Тази формулировка поставя много въпроси заради даденото от КС на 11 януари 2024 г. задължително тълкуване на Конституцията за мандата на избраните със закъснение конституционни съдии. В тълкувателното си решение КС прие: „Конституционен съдия, избран или назначен след предвиденото в чл. 147, ал. 2, изр. трето от Конституцията обновяване на състава на Конституционния съд, упражнява правомощията си само за оставащия срок от мандата, считано от конституционно дължимия момент за обновяването на състава на Съда“.

От това тълкуване следва, че избраните днес Белазелков и Атанасова, които влизат в КС с близо 2 години и три месеца закъснение, трябва да имат не пълен 9-годишен мандат, а да са конституционни съдии малко под 7 години.

Решението на КС е тълкувателно и се приема, че то става неразривна част от корпуса на основния закон. То беше обнародвано на 16 януари 2024 г. и влиза в сила три дни след това. Т.е. днес, денят на избора, е последният ден, в който не е в сила.

Така депутатите записаха в решенията си за избор на Белазелков и Атанасова, че те имат мандат от 9 години. И това най-малкото поставя въпроса колко всъщност ще останат те в Конституционния съд заради колизията между акта на Народното събрание и задължителното тълкуване на КС.

Posted in Какво ново, Право и ред and tagged , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *