Избран е първият съдия, който ще разследва главния прокурор по новия механизъм

Даниела Талева от Софийския градски съд е първият съдия, който ще разследва главния прокурор. Тя беше определена на случаен принцип днес чрез Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) във Върховния касационен съд, съобщи lex.bg.

Общо 22 съдии се бяха съгласили да станат временно прокурори по новия механизъм за разследване на обвинител №1 и неговите заместници.

По закон предстои Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) трябва да назначи съдия Талева за прокурор във Върховната касационна прокуратура, който ще изпълнява функциите на прокурор за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор.

На вчерашното заседание на ВСС обаче Огнян Дамянов намекна, че това може и да не се случи. Причината е, че редица разпоредби от НПК, отнасящи до механизма за разследване на обвинител №1 са оспорени пред Конституционния съд по искане на Иван Гешев.

КС вече го допусна до разглеждане и вероятно ПК на ВСС ще прецени дали да приложи чл. 54, ал. 1, т. 4 от АПК – да спре назначаването до произнасянето на КС, или пък въз основа на чл. 54, ал. 2 от кодекса да продължи с процедурата поради наличието на особено важни държавни и обществени интереси.

Ако ПК на ВСС назначи съдия Талева за прокурор, тогава тя ще прецени дали да образува досъдебно производство или да прекрати преписката.

Ако се прецени, че делото трябва да бъде прекратено, или пък се стигне до повдигане на обвинение на обвинител №1 или негов заместник, тогава ще трябва да се направи втори списък, този път само от съдии от Наказателната колегия на ВКС, измежду които ще трябва да се избере един, който да бъде назначен за зам. главен прокурор. Този магистрат ще осъществява контрол върху действията на разследващия главен прокурор.

След назначаването на съдия Талева за прокурор във ВКП, всички нейни висящи дела в СГС ще бъдат преразпределени на нов съдия-докладчик и ще започнат отначало. Това е така, защото няма как тя да догледа делата си, защото назначаването ѝ като прокурор не е равносилно на командироване в друг съд, обясни днес зам.-председателят на ВКС и ръководител на Наказателната колегия Лада Паунова, която присъства на случайния избор на съдия.

Първата преписка, с която ще се заеме Даниела Талева след назначаването си, е по сигнал срещу и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов по повод имотното състояние на негови близки. По този повод от СГП изпратиха във ВКС материали, съдържащи сигнала срещу директора на Борислав Сарафов. А в разпореждането на шефката на НК на ВКС Лада Паунова се констатира, че постъпилото уведомление, преценено във връзка с приложените към него материали, сочи на наличие на законен повод по смисъла на чл. 208 и сл. от НПК. А данните в съобщението сочат, че се отнася до законен повод за започване на разследване срещу заместник на главния прокурор (виж още тук).

Във ВКС са постъпили десетки сигнали по новия механизъм за разследване на главния прокурор и заместниците му, като част от тях са от един и същи подател. Затова и ще бъдат обединени. Днес Лада Паунова уточни, че сигналите срещу бившите главни прокурори Иван Гешев и Сотир Цацаров ще бъдат изпратени на СГП, защото двамата вече не изпълняват тази длъжност и няма как да бъде приложен механизма за разследване спрямо тях.

Posted in Какво ново, Право и ред, Свободни в словото and tagged .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *