„Законодателен каламбур“ за „джуркане“ от „прекалено много хора“: НС прие промените в механизма за разследване на главния прокурор

Народното събрание окончателно прие промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), които предвиждат шестмесечен срок за избор на изцяло нов състав на Висшия съдебен съвет и създаването на специална система за случаен избор на съдията, който ще разследва главния прокурор и неговите заместници, предаде lex.bg.

В подкрепа на измененията гласуваха депутатите от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ и ДПС. От „Има такъв народ“ подкрепиха текстовете, които предвиждат одит на информационните системи, които ползва съдебната власт, а се въздържа по останалите промени. БСП и „Възраждане“ гласуваха против целия проект.

Поправките в ЗСВ са в няколко насоки. Въвежда се нова система за случаен избор на съдията, който ще разследва главния прокурор. Тя трябва да бъде отделна от Единната информационна система на съдилищата, в която сега има модул за случайно разпределение на дела. Новата система трябва да публикува данни за всеки случаен избор и да позволява той да бъде проверен от трети страни. Освен това тя не трябва да позволява на хора с достъп до нея да влияят случайния подбор.

Новата система ще бъде одитирана веднъж годишно от ВСС, като докладите от проверката ще се представят на министрите на правосъдието и на електронното управление. Случайността на разпределението трябва да може да бъде публично доказана с криптографски средства, определени с наредба на министъра на правосъдието съгласувано с министъра на електронното управление. Тази наредба трябва да бъде издадена в срок до 6 месеца от влизането на промените в ЗСВ в сила.

Депутатите предвидиха още списъкът със съдии, които ще разследват главния прокурор, да се актуализира при постъпило волеизявление за включването в него или при оттегляне на изразено писмено съгласие на съдия.

Народните представители записаха още, че в срок от шест от влизането в сила на измененията, парламентът и органите на съдебната власт започват процедура за избор на нов състав на ВСС. Изрично беше записано, че всички висящи и неприключили с акт за встъпване процедури по избор на нов състав на ВСС се прекратяват. Т.е. проведените миналата година избори за запълване на професионалната квота в съвета се „зачеркват“.

Дискусията в пленарна зала по измененията в ЗСВ беше вяла. Единствено Петър Петров („Възраждане“) взе думата, за да призове депутатите да не подкрепят промените. Той обърна внимание, че проектът се приема експресно, че той представлява „законодателен каламбур“, който урежда различни материи и че целта е да се сложат „наши хора“ във ВСС.

Петров обърна внимание и на текстовете, отнасящи се до новата система за случаен избор на съдия. Според него прекалено много хора ще имат достъп до нея. „Дава се възможност на прекалено много хора от различни институции да имат достъп до въпросните системи. Не би трябвало със законодателни промени да правим така, че да се позволи на други лица да се месят. Предвиденият одит създава възможност за намеса в начина, по който ще работи тази система. Това е вредно“, каза Петров.

Отговори му Бранимир Балачев (ГЕРБ), който се спря на текстовете, предвиждащи нов избор на членове на ВСС. Балачев заяви, че миналата година професионалната квота е избрана по едни правила и при други разпоредби в ЗСВ, които вече са променени. „Редно е всички членове на ВСС да бъдат избрани по едни и същи правила“, каза Балачев. По думите му не било вярно, че вносителите дават възможност на много хора да имат достъп до „джуркането“ на съдиите. Заяви, че списъкът със съдии вече е готов и от тук нататък той ще може само да се допълва или от него да се вадят хората, които се отказват от участие в механизма за разследване на главния прокурор.

След този „постен“ дебат, парламентът подкрепи на второ четене измененията в ЗСВ.

Posted in Какво ново, Право и ред, Свободни в словото and tagged , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *