Асен Йорданов

Журналистът Асен Йорданов: Ще се бием докрая

От „Биволъ“

“В България се води война срещу свободата на словото”.

Това заяви основателят на Сайта за разследваща журналистика “Биволъ” Асен Йорданов в интервю за подкаста ‘MFRR in Focus’ на Ане тер Реле от International Press Institute (IPI) и The Media Freedom Rapid Response.

Тема на разговора бяха клеветническите кампании, съдебните дела и други форми на натиск, на които независимите журналисти продължават да се подлагат в България.

В отговор на въпросите на Ане, Асен акцентира на нарастващия натиск, пред който са изправени българските журналисти в едно тотално корумпирано общество. Позовавайки се на докладите на Европейския съюз и Държавния департамент на САЩ, Йорданов разказа, че в България “няма свободна съдебна система”, а прокуратурата демонстрира зависимост от организирани престъпни групи.

Запитан за ограниченията на свободата на пресата, Йорданов даде пример от собствения си опит.

„Преди да създам „Биволъ“ преди 12 години, бях журналист в някои от най-големите вестници в България, но бях уволнен, когато една олигархична група започна да доминира в медиите”, сподели журналистът –  Затова основах Биволъ, за да имам една абсолютно свободна медия”, поясни той.

“Биволъ е медия за чиста разследваща журналистика, анализ и политически коментар”, подчерта Йорданов.

Ане тер Реле го запита дали наистина властимащите в България използват медиите предимно, за да бранят репутацията си и да очернят конкурентите си. Тя поиска да узнае подробности за финансовите и социалните заплахи, пред които е изправен „Биволъ“  – включително за съдебното дело за 1 млн. лв., което още  не е приключило.

„Ако загубим делото, това ще бъде не само краят на „Биволъ“, но и краят на свободата на словото в България, защото ще накара други медии да се обезсърчат“, каза Йорданов.

Той припомни, че че България е описвана в международни доклади като страна, която е в ръцете на мафията и организираната престъпност, и чиято политическа система е много зависима от сенчести влияния.  

Провеждането на разследвания с некомерсиална цел и разкриването на престъпленията на хора, които управляват страната, е много трудно, защото нямаме финансова помощ и подкрепа.”

Поканен за разкаже още за трудностите на честната журналистика, Йорданов посочи два опита за убийство срещу него  – един от страна на лидер на българска политическа партия и друг – поръчан от високопоставен прокурор.

Дали Асен Йорданов се страхува? Не, той демонстрира упоритост и решимост за се продължи да се стреми към честно бъдеще.

“Не се страхуваме. Ще се бием до края, и съм сигурен, че ще спечелим, защото истината е на наша страна,” каза журналистът.

Той съобщи, че е „Биволъ“ е спечелил неотдавна дело срещу правителството на Кирил Петков. То е  заведено заради отказа на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер да предостави на медията документи за фабриката за електромобили в Ловеч – нещо, което е задължен да направи по Закона за достъп до обществена информация.

Posted in Власт и съпротива, Какво ново, Свободни в словото and tagged , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *