Журналистите са притеснени от идеите да ги наказват за публикации

Асоциацията на европейските журналисти е силно притеснена от изразените идеи по време на заседанието на парламентарната комисия по културата и медиите от 19.01.2022 г. , става ясно от  нейно официално съобщение, което гласи:

„Видно от стенограмата е, че народната представителка от “Продължаваме промяната” Антония Димитрова предлага въвеждането на наказателна отговорност за журналисти заради техни публикации. Не става съвсем ясно какво точно има предвид депутатката, дали клеветата и обидата, за които и сега може да се носи наказателна отговорност, трябва отново да се превърнат в престъпления от общ характер и отново да бъдат преследвани от прокуратурата, дали отново трябва да се наказват със затвор или пробация, или пък да се създаде нов състав на престъпление.  Никой от останалите членове на комисията не се противопоставя на идеята, вместо това председателят Тошко Йорданов от “Има такъв народ”, заявява, че има идея и ще я сподели на коалиционно ниво. В дискусията как да се търси отговорност от авторите на публикации със заблуждаващо съдържание се включва и зам.-председателят на комисията Тома Биков от ГЕРБ, който казва, че проблемът е, че на някои сайтове не може да се открие нито собственикът, нито авторът и затова няма как да се търси отговорност, “иначе, разбира се, всички сме за”. Тошко Йорданов отговаря, че “този проблем може да бъде избегнат с една законодателна промяна, която много рязко ще дисциплинира и сайтовете, и телевизиите” и обещава да представи тази промяна.

Асоциацията на европейските журналисти настоява народните представители Антония Димитрова, Тошко Йорданов и Тома Биков ясно да декларират какви точно са им идеите за търсене на отговорност от журналисти и какъв точно проблем се опитват да решат с предложенията си.

Възможност за търсене на персонална отговорност от журналисти и в момента съществува. Ако се търсят решения за осветляване на собствеността на медиите, може би трябва да се увеличи капацитетът на Министерството на културата да поддържа регистрите и прави проверки за собственост.

Съветът за електронни медии от своя страна би трябвало да изпълнява задълженията си по налагане на санкции на медии, които не изпълняват решенията на Комисията за журналистическа етика.

В същото време е необходимо да се предвидят гаранции, че журналисти няма да стават жертва на т.нар. SLAPP дела, които имат за цел да ограничат дейността им. Важно е и в съдебната реформа да се направят промени, които да обвържат ясно атестацията на съдиите с техните умения и познание на правото на ЕС, и на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи. Очакваме от управляващите и ясни правила, така че с европейско и друго публично финансиране да не се купува медиен комфорт. „

Журналистите очакват също така, че всяка идея, засягаща медийната среда да бъде предварително обсъждана с експертите от бранша и да се взима предвид вече постигнатото на европейско и на национално ниво.

Posted in Какво ново, Право и ред, Свободни в словото and tagged , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *