ЕК официално прекрати Механизма за сътрудничество и проверка за съдебната реформа

Европейската комисия официално прекрати Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) за България и Румъния. Той беше въведен при присъединяването на двете държави към Европейския съюз през 2007 г. „като преходна мярка“ за улесняване на напредъка в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията, както и (за България) организираната престъпност. Сега Комисията отмени двете решения, с които бе създаден този механизъм.

През 2019 г. ЕК спря с евродокладите след 17-ия за нашата страна заради „достатъчно изпълнение на препоръките“, след като препоръките за борбата с корупцията и организираната престъпност липсваха в последните издания. През юли тази година Комисията съобщи, че възнамерява да прекрати действието на механизма.

„Бих искалa да поздравя България и Румъния за значителния напредък, постигнат от присъединяването им към ЕС досега. Върховенството на закона е една от нашите основни общи ценности като съюз и двете държави членки постигнаха резултати по важни реформи през последните години. Днес ние отчитаме тези усилия, като прекратяваме МСП. Работата вече може да продължи в рамките на годишния цикъл за оценка на върховенството на закона, както за всички останали държави членки“, се казва в изявление на Урсула фон дер Лайен.

Posted in Какво ново, Право и ред, Свободни в словото and tagged , , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *