Досъдебно производство за преправяне на бюлетини за „наши ‘ора“

Прокуратурата във Враца образува досъдебно производство за преправяне на резултатите от първия тур на местните изборите на 29 октомври в село Малорад от членове на секционна комисия. Случката от селото в община Борован беше разкрита благодарение на видеонаблюдението на вота, което членовете на комисията са забравили прекъснат, за да преправят бюлетините.

На записа се чува как мъж предлага на колегите си от комисията да помогнат на трима кандидати, които са от селото.

„Така, тук сме си наши момчета. Щете ли да помогнеме на Мартин, на некой, на баче Цено, да ги направим на преференцията, да има хора от село там. Некой има ли претенции, зависи от комисията, както кажете„, пита мъжът зад камерата, а около него се чува друг, който казва, че няма претенции. Следва кратко суетене, при което инициаторът, който стои зад камерата, казва на другите да решат дали искат да помогнат, защото той си е свършил работата и ще си ходи, защото му е „на дедовия“.

През цялото време пред камерата е жена, която взема тесте бюлетини и започва да дописва преференции. Малко след това обаче на заключената врата на секцията се чука и един от членовете нарежда дописването да спре.

„Пак е нещо“, добавя жената, след като колежката ѝ е успяла да допише няколко бюлетини. От записания разговор става ясно, че дописаните преференции са за Боби, Мартин и чичо Цено, които са от различни листи.

Боби от записа е Боби Боянов, който е кандидат за общински съветник от местната коалиция „Съюз на демократичните сили“, която включва СДС, ДПС, „Български възход“, „Новото време“, „Земеделски съюз Александър Стамболийски“ и партия „България на регионите“. Той е избран за общински съветник с 85 преференции, но от тази секция е успял да получи само една.

Чичо Цено е бившият кмет на селото Цено Цоловски, който сега е от листата за общински съветници на „Възраждане“ и е избран със 127 преференции, като за него в тази секция има 50 преференции.

Мартин от записа е кандидатът за общински съветник от БСП Мартин Диловски, който обаче не успява да влезе в общинския съвет.

От прокуратурата съобщиха, че са дадени конкретни указания на разследващите за събиране на доказателства. Според известните до момента данни преправянето на бюлетини е станало около 23 ч.

„Предстоят разпити на свидетели, в това число членове на Общинска избирателна комисия-Борован и кандидат от съответна политическа партия. Ще бъдат изискани записи от налични камери за видеонаблюдение в периметъра около местопрестъплението и назначена видеотехническа и лицево-идентификационна експертиза“, посочват от прокуратурата.

Ако вината на някои от членовете на комисията се докаже, те могат да бъдат осъдени на от една до пет години затвор.

Източник: lex.bg

Posted in Какво ново, Право и ред, Свободни в словото and tagged , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *