Невръстните майки и бебетата им оцеляват трудно, прокуратурата квалифицира страданията им като „ромска традиция”. 

Децата, които раждат деца

Как неинтегрираният електорат се размножава, докато другият се стопява

Анна Заркова,

вестник „Галерия“

Тия дни, в суматохата покрай Великденските трапези и предизборните кавги между Кики и Диди, Баце и Кака,  една новина беше случайно или нарочно подмината – тази за новия „пик” в демографската криза.

Населението на България продължава да намалява и застарява, показа новата статистика на НСИ. Стопили сме се с 2 милиона за 30 години – и възлизаме на 6,445 млн. души от които в работоспособна възраст са едва половината.

Тенденцията е обратна на световната при която общата численост на народите за 3,5 десетилетия е пораснала от  5 на 8 милиарда. Ние обаче държим международното първенство по един особен показател – броят на децата, които раждат деца.

Да, невръстните майки в България са повече, отколкото във всяка друга държава в Европа. И така е от десет години насам. Нещо повече. Проверките на неправителствените организации и на Държавната агенция за защита на децата установяват, че броят на бебетата, родени от тийнейджърки у нас, е скочил 4 пъти от 2013 г. насам – от 836 на 3300 най-малко. Целта на проверките е „да се намалят ранните сексуални контакти и да се предотврати изоставянето на новородените в институции”. Тя очевидно не е постигната. Доказват го множество факти, които не се нуждаят от коментар (освен ако коментарът е нужен, за да се каже на черното бяло).

Бебето Рашко е родено в 3 часа и 40 минути в пазарджишката общинска болница на 1 януари. Майка му Мария е на 15 години, татко му е неин връстник, но двамата имат и по-голям син. Мария с неохота дава интервю: надява се на „помощ от социалните”, понеже бащата на Рашко „ходи на училище и не изкарва пари”, а пък нейните родители „са умрели” и тя трябва „да гледа малките с едната заплата на свекървата, която е млада и работи в чистотата, но изкарва колко да не е без хич”. Пита: „Ще ме покажете ли на телевизията?” – за първото ѝ раждане имало репортаж и тя получила след него „колети с дрешки и 1000 лева от кмета”.

В телевизиите обаче темата „Деца раждат деца” не е актуална – политическите скандали покрай управляващата Сглобка „изяждат” скъпото време на публицистичните предавания. Пък и това, че „неинтегрираният електорат” се размножава от ранна възраст, не е извънредна новина.

Ето, в ръцете на акушерка от Лом проплаква Вальо, второто синче на 14-годишната Румяна. Като родила батко му, била на 12. По думите на нейните родители, тя ги дарила с първо внуче, след като била изнасилена. Кръстили го Сарасвати – на героя от сериала „Малката булка” – и не го дали в приют. Изхранвали го с „бране на желязо”. Като порасне и той ще почне да „бере” вероятно, сиреч – да краде жици и пътни знаци, за да отмени дядо си в занаята.

„При първото раждане Румяна беше много малка и недоразвита, със секцио едва я спасихме, беше си отишла… Вторият път нормално роди, дойде си с разкритие. Това ни е 26-та непълнолетна майка тази година” – казва докторът по една телевизия. Научаваме от него процедурата: „Имаме заповед при майки под 16 години да се обаждаме на дежурния прокурор, а ако са под 18 – на агенцията за закрила.”

Е, обаждат се. А сетне?

Образува ли се дело в прокуратурата? Не, оттам идва постановление за отказ с мотив, че оплождането на малолетни в ромската общност е „традиция”. Агенцията за закрила на детето информира, че над 850 „ранни съжителства между лица” са регистрирани в циганските махали и 400 раждания от тях „минали благополучно”. За неблагополучията в подранилото човешко възпроизводство не се съобщава. Но пък се забелязва разминаване в данните на НПО-тата, социалното министерство и агенцията – според едните малките булки в България раждат 3000 пъти годишно, според другите – 800 пъти,  според третите – 400. Несъответствието не било „нещо нередно” обаче, нито пък се правело за заблуждение на Евростат. Според експертите по темата то се получавало поради неработещия регистър на ражданията. Разбира се, неработенето на регистрите у нас си е “в реда на нещата”. Както и неяснотите в преброяването на населението, което по едно време възлизаше на 7,1 млн. души според НСИ, но според НАП в него имаше 1,3 млн. мъртви души.

На първо място сме по смъртност в Европа отколе и се топим с около 50 000 от Великден до Великден. Защо не се радваме, че мургавите ни сънароднички се възпроизвеждат, веднага щом им дойде мензисът?

„Че какво радостно има в това! Нещастници раждат нещастници!”, избухва Димка Миланова, социална работничка с дълъг стаж.

„Това са нещастници по рождение”- допълва съдебен експерт, като има предвид стотиците наказателни дела с хлапета-престъпници или жертви на престъпления.

У нас ежегодно има около 400 осъдени „за съжителство и сношаване с деца”. С ефективни присъди за „интимни контакти с лица до 14 г.” са между 20 и 30 от тях. А глобите за тия, чиито „съпруги” не са навършили 16 г., възлизат на 230 000 лева общо, с натрупване. Глобите не се събират – по подразбиране.

Не е платил и рекордьорът Мето – медиен герой от гетото, който живее съпружески с 12-годишната дъщеричка на братовчед си.

Къдрокосата Виолка се е родила от любовта на 15-годишната Роза и 20-годишния Васил. Живее в коптор, седи на кален под, покрит с парцали, в ужасна смрад – но не изглежда нещастна. И родителите ѝ твърдят, че са щастливи, макар че Васил е осъден ефективно и лежи втора година. Той не се смята за престъпник – осъдените като него за „съжителство” с хлапачки са стотици. А тя за каква се смята? – „За никаква”, свива устни Роза – “мадоните” като нея са хиляди… Невероятното е, че при цялата им немотия, съчетана със здравно самообслужване, остават живи.

Около 3000 недорасли родители получават помощи от държавата: стотина лева за майката и двуцифрена сума за чедото, докато стане на 12 месеца. На тези като Роза се дават ваучери.

„С парите понякога тия майки си купуват близалки, че и те са деца – разказва Димка от социалните – С ваучерите в магазините им дават бебешки храни, лекарства и памперси…”

Който може, нека сметне колко памперси, сиропи за кашлица и бананови каши могат да се купят с 50-ина лева – това е трудна задача. А как едно неграмотно дете, което е майка, би могло да печели, за да не гладуват и двете, ако бащата също е недорасъл, или е в затвора, или е избягал – това е въпрос за 3000 лева в играта „Стани богат”. Подсказваме:  малограмотностти и бедността са първите два от 10 фактора, обуславящи престъпността.

Извън теорията: много маловръстните майчици бягат от родилното без бебето – „духват нанякъде”, незабелязано от медицинския персонал, десетина часа след като родят.

Друг въпрос е, че 15-годишната Ивка е транспортирана с полет от Париж, за да роди в софийския Майчин дом и денонощие по-късно е върната там, откъдето е дошла – на „Плац Пигал”.

„Циганетата постъпват за раждане без лични карти, лъжат, че семействата им са в Англия и сочат грешен адрес, та МВР да не ги намери, както изисква законът, преди изоставеното бебе да бъде настанено в дом или приемно семейство”, разказва акушерката Иванка. И заключава: – Циганска работа!”

В тоя дух разсъждава и санитарката Божидара: „Циганите са нагли”.

Какво да се прави? Последната програма за ромска интеграция, за която се говореше усилено по телевизиите и радиото (преди неслучилата се “съдебна реформа” за която „Христо Иванов пи мазно турско кафе в скута на Пеевски” да заеме цялото медийно пространство), беше 12-ата от началото на века. Те всички, както и прословутата Декада на ромското включване, си приличаха по това, че едни и същи ромски фондации участваха в приемането и реализацията им. И си купуваха коли, къщи и офиси с европарите  за десеграцията на ромските деца.

„50% от средствата да бяха крали, пак добре. А то крадат 200% – казваше Цветелин Кънчев, лидерът на „Евророма” – В един проект за ромските деца, финансиран отвън, изчезнаха $370 000, а после в същия, финансиран от МО, изчезнаха още толкова!”

Истина ли е това? Очаквахме прокуратурата да каже, докато изтече давността.

Интеграцията на ромите – това е циганската игра „Стани богат”, казва прокурор, но неофициално. Според него поне 815,5 млн. лв. от бюджета и от външни фондове са похарчени за нея със сигурност. А ефектът е нулев. Интегрираните роми са лекари, учители, музиканти, медсестри. Те рядко влизат в новините – с изключение на Софи Маринова и Азис. Неинтегрираните често ги снимат – каруцари, просяци, крадци и малки булки – напълно невежи или учили-недоучили, изнасилени или проституиращи, които дават живот на още такива.

Неинтегрираните са електорат, чиито гласове се продават. Може би  и затова си позволяват да не плащат глоби, ток и данъци. И затова по-скоро се поощряват, когато бързат да се размножават – когато деца раждат деца, а тия деца раждат още деца – все български деца, за които щастието е дар от бога, а нещастието – даденост от обществото.

Posted in Право и ред and tagged , , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *