Даниела Талева: Да ми бъдат осигурени условия да се чувствам независима от и.ф. главен прокурор

Висшия съдебен съвет изслуша съдия Даниела Талева от Софийския градски съд, първият магистрат, избран на случаен принцип, който ще разследва главния прокурор.

„Иска ми се да ми бъдат осигурени такива условия, които да ми дадат възможност да се чувствам независима от лицето, което ще разследвам – и.ф. главен прокурор“, заяви тя преди заседанието. Талева обясни пред кадровиците, че все още не знае къде ще е кабинетът, в който ще се помещава и как ще бъдат назначени служители от МВР, с които да работи.

Тя изрази опасения с коя деловодна система ще работи, като отбеляза, че ако трябва да използва системата на прокуратурата, би довело до това всички да са наясно как върви разследването по конкретна преписка или досъдебно производство срещу главния прокурор или неговите заместници.

Талева отбеляза, че все още не е встъпила в длъжност и това предстои да се случи. В момента тя все още е съдия и дописва делата си.

Жребият, на който беше избрана Даниела Талева, беше изтеглен на 7 юли между 22 съдии, съгласили се да участват в новия механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници, приет с промени в Наказатлено-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт.

Първата преписка, която ще разглежда Талева, е по сигнал от 7 юни срещу тогавашния заместник главен прокурор и настоящ и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

Posted in Какво ново, Право и ред, Свободни в словото and tagged , , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *