Даниела Талева: Ако ми бъде оказан натиск, със сигурност ще бъде дадена гласност

Даниела Талева, назначена за прокурор, който да разследва главния прокурор и неговите заместници, встъпи в длъжност. Пред медиите тя коментира, че ако ѝ бъде оказван натиск, трябва да се даде гласност на подобни действия и обществото да бъде информирано.

„Надявам се хората, които са по високите етажи на властта в тази държава, да проявяват здрав разум и морал и никой да не си позволява подобно нещо, но в случай че ми бъде оказан натиск, със сигурност смятам, че трябва да бъде дадена гласност на подобни действия“, каза Даниела Талева в отговор на въпрос дали би обявила публично, ако ѝ бъде оказван натиск в работата ѝ. Тя добави, че подобни действия са недопустими.

Талева обясни, че ѝ е осигурен кабинет и двама служители, също така има създаден отделен модул в системата на прокуратурата, на който ще бъдат качвани актовете на ad hoc прокурора и до който само те ще имат достъп. Също така са ѝ определени трима разследващи полицаи от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, които да подпомагат работата ѝ.

Даниела Талева посочи, че се е срещнала с и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, като са си пожелали „всеки да си върши работата по възможно най-добрия начин“.

Всичко, което е във възможностите на главния прокурор, го е направил, постарал се е да създаде такива условия, че наистина да се чувствам независима, посочи Талева.

Тя уточни, че предстои утре или в понеделник Върховният касационен съд да препрати сигналите срещу главния прокурор и заместниците му, които после да се входират в системата и да започне работа по тях.

Съдия Даниела Талева от Софийския градски съд е първият магистрат, избран на случаен принцип, който ще разследва главния прокурор и заместниците му. Жребият беше изтеглен на 7 юли между 22 съдии, които са одобрени по новата процедура, приета с промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, пред медиите и в присъствието на заместник-председателя на Върховния касационен съд Лада Паунова.

Първата преписка е по сигнал от 7 юни срещу тогавашния заместник главен прокурор и настоящ и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. В сигнала директорът на пресцентъра на Прокуратурата прилага публикации, свързани с твърдения за имотни сделки на семейството на Сарафов.

/БТА/

Posted in Какво ново, Право и ред, Свободни в словото and tagged , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *