ГОЛЕМИТЕ УБИЙСТВА: Женята – 05.11.2003

От книгата на Анна Заркова „Големите убийства“

Наследникът на Поли Пантев погребан на рождения му ден

5 НОЕМВРИ 2003 година. Шест часа след убийството на Евгени Стефанов-Женята в кафенето на къпалнята „Мария Луиза“ в София се събират негови съратници – същите, които два дни по-късно ще сложат на гроба му бели венци с надписи:
„От Иво и момчетата“, „От Методи и момчетата“.Говорят малко, повече мълчат. След сбирката един от тях споделя с репортерка, на която има доверие:

Така е в нашата професия. Помислиш си, че всичко е спокойно, отпускаш се… и те пращат без време в пенсия.

Денят е сряда. По-рано, в осем без двадесет двама млади мъже с анцузи паркират брониран джип „Мицубиши Паджеро“ пред фитнесцентър „Ситняково“. Слизат и поемат към входа, нагоре по стълбите. Напред върви Женята. Които го познават, знаят, че обикновено той идва на това място, сподирян от четирима или петима пазачи. Те чакат на бара, докато босът им блъска щанги в залата. Събира очите на другите посетители, като вдига 100 кила на скрипец. Тренира поне три-четири пъти на седмица…

Този път го придружава само един от телохранителите му. Откъм близкото кафене се задава техен познат, облечен в черно. Тръгва заплашително срещу тях. Вероятно отгатвайки злите му намерения, те хукват по площадката към вратата на фитнеса. По стъпалата от другата страна изниква фигура на втори преследвач, облечен в маскировъчни дрехи.

Килърите откриват огън едновременно – от 3-4 метра с автоматично оръжие. Дъжд от олово засипва мишените. Евгени Стефанов издъхва бързо – с дупка в дясното слепоочие и тяло, направено на решето.

На крачка от него, пронизан в челото и таза, пада гардът му Николай Стойков. Един от убийците в черно прескача агонизиращите жертви. Стреля контролно в главата на Женята. После двамата със съучастника му притичват към съседната улица „Черковна“. Мятат се на черно „Ауди-80″. Колата потегля по „Оборище“.

Екшънът се разиграва пред очите на десетина минувачи и на десетки пътници и шофьори в движещите се покрай фитнесклуба автобуси и коли. Според двама свидетели окървавеният гард псува грубо на майка убийците, докато екипът на „Бърза помощ“ го качва в линейката. По-късно в болницата той изпада в кома. Полицаите не успяват да го разпитат кого е познал.

На местопрестъплението ченгетата проверяват най-напред дали не е заложен взрив под джипа на Женята. Автомобилът се води по документи на фирмата „Футура Груп“. Неин шеф е Кирил Щерев – човекът, който, заедно с Георги Пехливанов, носи на 4 април 2001 година ковчега на убития на 9 март на остров Аруба наркотрафикант Поли Пантев. Номерът на мицубишито е С 3002. Табелката напомня за регистрацията С 3004 на Пантевия брониран джип „Мерцедес“ – мощна машина, останала невредима след две покушения с гранатомет по улиците на София.

От изстиналата ръка на Евгени Стефанов криминалистите свалят масивен златен пръстен с гравиран надпис „От Поли“.

Мутри! Да се избият помежду си до крак, хич не ги жаля. Добре, че не улучиха някой невинен, да си иде човекът мърцина – мърмори стар софиянец, ангажиран при следствения оглед като поемно лице.

КАТО ЗАПОЧНЕТЕ от наркотици и минете през всичко друго, което носи бързи пари… – така казва шефът на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) генерал Румен Стоянов, когато го питат с какво се е занимавал покойникът. Той определя мястото на Женята в мафиотската йерархия с думите:

– Наркодилър на ниво окръжен началник.

Друг източник от МВР допълва посмъртната му характеристика:

Замесен беше в схеми за източване на ДДС, за кражби на коли срещу откуп, за организирана проституция и производство на фалшиви компактдискове.

Стефанов е бивш член на групировката СИК, на високо ниво в йерархията на престъпния свят – обобщава полицейският генерал Бойко Борисов. – Отдавна го наблюдавахме, защото създаваше много проблеми с наркотрафик и рекет…

Беше бизнесмен, но от какво е печелил, никой не знаеше, казва негов комшия от махалата до пазара „Ситняково“. Той го познава от дете. Като малък беше кротък – казва. – Майка му и баща му бяха шофьори, трудолюбиви хора… Като порасна, Женята се сдружи с всякакви… Виждали сме Поли Пантев да му идва на гости. На него отвсякъде му личеше, че е бандит. Говореше се, че Женята му бил дясна ръка… Ей такива му бяха приятелите, и затова се премести при тях – на оня свят.

Преди да иде на мястото „злачно, покойно“, Стефанов сменя бащиния дом в блок номер 9 на столичната улица „Хемус“ със същински палат край софийското село Лозен. Внушителната къща се намира до магистрала „Тракия“. Районът около двуметровия зид се охранява денонощно от камери. До смъртта си Женята живее там, заедно с жена си и четиригодишния си син.
Беше в непрекъснат страх, плащаше луди пари да го пазят, Бог да го прости – кръсти се комшийка.

През целия си живот Женята има само два преки сблъсъка с полицията. През 1992 година е прибран в ареста за кражба на радиокасетофон от автомобил в София. На 6 март 2003 година е задържан за кратко при полицейска акция в елитния софийски хотел „Кемпински-Зографски“. Заедно с него тогава са окаушени за час-два и братята Пехливанови, и митичният търговец Фатик. Атаката на силите на реда е заповядана от генерал Бойко Борисов след многобройни жалби от гостите на хотела, че фитнесът там се посещава от странни въоръжени мъже.

ОКОЛО ДВЕ ГОДИНИ ПРЕДИ ДА ГО ЛИКВИДИРАТ, Женята воюва с други претенденти за наследството на Поли Пантев. Именно затова се движи с три джипа и многобройна охрана.

В крайна сметка той печели битката – обобщава адвокат, осведомен за делата му. Според него в последно време Женята върти около 30 милиона долара – все авоари на Поли. Влага ги в легален бизнес, включително и в земеделие.

Хорските приказки коронясваха братята Пехливанови за наследници на Поли Пантев, но коронованият беше Женята, твърди източникът от юридическите среди.

Победата притъпява у Евгени Стефанов постоянното му предчувствие за опасности. Което е добре дошло за злобните му конкуренти.

Медиците вадят при аутопсията два куршума от главата и четири от тялото му. Погребват го на 8 ноември, навръх рождения му ден.

Ще празнува горе с Поли – казва участник в траурната процесия на Централните гробища в София.

Пресата отбелязва, че убийството на Поли Пантев е последвано от цяла серия показни покушения срещу хората му. Онези, които го убиват във фоайето на скъпия хотел на остров Аруба, остават завинаги неизвестни. Смята се, че той плаща с живота си за грандиозна кражба на 600 килограма кокаин през 1999 година.

Българите поемат от сърби коката на колумбийската мафия. Гарантират, че ще я прехвърлят в европейска държава. Вместо това я скриват в склад край Благоевград. И я разпродават на неизвестни клиенти.

Отмъщението настига мнозина, замесени в големия „удар“.

Най-напред са очистени най-доверените хора на Поли – Кузман Гуслеков-Акулата и Роберт Стефанов. Първият е разстрелян на 27 октомври 1999 година във входа на дома си на софийската улица „Гургулят“. Вторият пада мъртъв само месец по-късно – на 23 ноември пред блок 10 на квартал „Сухата река“. И двете убийства остават с гриф „Неразкрити“.

Както и последвалото ги – на Поли Пантев.

– Акулата открадна дрогата – повтарял неведнъж приживе Женята пред свои довереници. – Поли само пое отговорността пред картела „Меделин“.

Тъй или инак, след кървавата вендета на Аруба атентатите не секват. Същата пролет двама въоръжени нахлуват в двора на фирма „Футура Груп“ и опожаряват джипа на Райна – сестрата на Поли. На същата кола се возел понякога и техният приятел Кирил Щерев. Само след два дни – на 2 май 2001 година, взрив разбива клуб „Инкогнито“ на столичната улица „Екзарх Йосиф“. Заведението е купено предната година от Поли и един от най-доверените му хора – Георги Пехливанов. Самият Пехливанов, когото често спрягат като пръв наследник на бизнес империята на Поли и брат му Любен, също са взети на мушка от наемни убийци. На 5 юли 2001 година, близо до къпалнята „Мария-Луиза“, някой стреля с гранатомет по джипа на покойния Поли, в който пътува Георги. Късметлията оцелява невредим. Също както се случва и със самия Поли на 18 юли 2000 година при същия вид нападение, само че край столичния зоопарк. Тогава снарядът одрасква леко предния капак на джипа. Но не успява да се взриви.

На 16 февруари 2001 година гърмят по Любен на столичната улица „Юрий Венелин“. Той отвръща на огъня и улучва стрелеца. После отива на съд и го оправдават – действал е в условия на самоотбрана.

НЕОБЯСНИМО Е за познатите на Женята защо той и гардът му не са стреляли по убийците си със своите пистолети „Байкал“ и „Глог“. Оръжията са открити у тях след покушението.

Някои си обясняват тая пасивност на Евгени с изявеното му напоследък желание да не се набива в очите на властите и да поддържа стандарта си с „бял“ бизнес.

На негово име са регистрирани четири фирми, сочи справка в системата „Дакси“. В нито една от тях не е участвал по документи Поли Пантев или някой друг от шефовете на силовата застрахователна компания СИК.

Едноличната фирма на Женята се нарича „Алди-Евгени Стефанов“ и е създадена през 1993 година, когато собственикът й е едва 24-годишен. Пет години по-късно той придобива една трета от дяловете в дружеството „Кепитал Груп“. Започва да се занимава и с търговия с газ през 2000 година, когато става собственик на 30% от „Линк ойл“ ООД. Купува и 16% от акциите на създаденото през 2002 година дружество „Здравноосигурителна компания „България“. В него 9 на сто държи шефът на една от масонските ложи у нас Иван Ставрев.

Самият Женя също е масон. Той много се гордее, че е член на Великата ложа на старите, свободни и приети зидари.

Изкушава се от политиката. Втори е в листата на Българския бизнесблок за общински съветници за София на местните избори през 1999 година.

За малко да влезе в градския парламент, казват познатите му.

Малцина извън най-близките му хора са запознати с начините, по които той вади пари. Не са много и тия, които знаят за истинския произход на прякорите му – Бабичката и Сватбаря. Първият е заради склонността му да се дегизира и с женски дрехи при нужда. Вторият е за това, че е некоректен платец. Гърми нахалост с обещания, като на сватба.

Може някой да е „изгорял“ при тия гърмежи, да се е ядосал и да му го е върнал тъпкано – казва със съжаление човек от неговото обкръжение.

Който и да е ядосаният, той остава абсолютно неизвестен.

Полицията не се ангажира с хипотези за убийството на Женята.

Вестникарските версии са три: 1. Поредна вендета за 600- те килограма кокаин. 2. Ответен удар след покушение срещу Киро Японеца. 3. Отмъщение за бомба, избухнала под колата на Косьо Самоковеца на Самоковското шосе.

Нито Евгени Стефанов, нито негови приближени са били сред заподозрените за атентатите срещу ромския бизнесмен и картофения бос, контрират от следствието. В публични изявления Японеца и Самоковеца са засвиделствали към Стефанов предимно уважение.

Според информирани за скандалите в ъндърграунда отношенията между Женята и Косьо Самоковеца наистина са били обтегнати на моменти, но през лятото на 2003 година те се срещнали и се разбрали.

Те нямаше какво да делят – казва едно от момчетата на Самоковеца. – В занаята си съперничеха само по известност“.

Може и да е така. Но в момента известността и на двамата се свежда само до надписите на надгробните им паметници.

Posted in Големите убийства, Моите книги, Огън по мутри и милионери and tagged , , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *