В мрежата на Нотариуса са замесени политици, смятат 70% от българите

„Тези мрежи не стигат само до висшите етажи на съдебната власт, но в тях са замесени и политици.“ С този отговор се съгласяват 70% от анкетираните в национално представително проучване на „Алфа Рисърч“ на въпрос „Какво е вашето мнение за добилите публичност скандали за изнудване на бизнесмени, за зависимост между прокурори, съдии и мрежата на убития Мартин Божанов – Нотариуса?“.

Други 17% избират отговора „Тези мрежи стигат до висшите етажи на прокуратурата и съда“, а само 4 на сто – „Това са криминални действия и изнудване на ниско равнище“.

„Да се стигне до осъдителни присъди на виновни магистрати и политици“ – този отговор избират 66% от запитаните „Какво е необходимо да се случи, за да бъдат прекъснати тези обвързаности и решаването на дела чрез изнудване“.

55% избират и отговора „Да бъдат разкрити политиците, които са свързани с тези мрежи“, а 49 на сто – „Да бъдат разкрити имената на висшите представители на съдебната власт, които са ходили в закрити клубове и са предрешавали хода на делата“, 38% – „Да бъдат изцяло сменени съдии и прокурори по висшите етажи“.

На последните две места се класират отговорите „Да се доведат докрай реформите в съдебната система – за се приемат законите, които са свързани с промените в конституцията“ и „Да бъде сменен главният прокурор“.

Оценките за работата на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов остават на нивото на неговите предшественици – 5% положителни, 52% отрицателни и 43% неутрални, отбелязват социолозите.

Изследването е проведено в периода 27 февруари – 3 март 2024 г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Posted in Власт и съпротива, Какво ново and tagged , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *