Външният председател на външната комисия

Председателят на парламентарната комисия по външна политика Бойко Борисов е водил само три от заседанията ѝ

Ясен Люцканов

Много се нервира Бойко Борисов, като осветиха, че се е настанил в бившия кабинет на Тодор Живков в бившия Партиен дом – фоайе на втория етаж с две двукрили врати пред най-обширните персонални помещения в сградата.

И други едри фигури като Искра Фидосова ги обитавали, но тогава никой не го направил на въпрос. Освен това кабинетът се използвал и за неформални сбирки с колегите от сглобката, които се подслаждали на аванта от прословутото му турско кафенце с биомед.

Всъщност, Борисов е настанен във въпросния кабинет на основание, че е председател на парламентарна външна комисия.

А ето какво показват протоколите на Народното събрание за досегашната дейност на това звено, на ръководителя на което се превеждат 35% отгоре върху депутатската заплата, на заместниците – по 25 на сто, на членовете – по 10 процента.

През май миналата година, когато още няма има избрано ръководство, бившият външен министър Екатерина Захариева от ГЕРБ води първите три заседания, Борисов не участва. Така продължава и на двете заседание през юни, а през юли едното води Захариева, другото – друг от бившите външни министри на ГЕРБ Даниел Митов.

В средата на юли в сглобката си разпределят шефските кресла в комисиите в съотношение: ГЕРБ – 14, ДПС – 5, ПП-ДБ – 3. И Бойко Методиев Борисов записва още един ред в безкрайната си визитка – председател на Комисията по външна политика в 49-ото Народно събрание.

Посред жегите не се работи – до края на юли няма повече заседания, после идва лятната ваканция, макар и прекъсвана от извънредни пленарни сесии.

Наесен новоизбраният председател свиква комисията чак на 27 септември. Заседанието е открито в 14:30 ч. и закрито в 16:20 ч. Което е към 4 часа преди началния съдийски сигнал на мача „Реал“ (Мадрид) – „Лас Палмас“…

Дневният ред на външната комисия на 13 октомври е пълен с проекторешения, внесени с подписите на Борисов и колегите му Делян Пеевски, Кирил Петков, Атанас Атанасов и др. Но заседанието води зам.-председателят Захариева, а началникът не участва. Сутринта го няма и на гласуването на първия вот на недоверие – за провал на правителство в енергетиката, а привечер се оказва, че имал по-важна работа в Разград, откъдето се включва на живо във фейсбук.

Следващата сбирка е на 29 ноември и председателят Борисов неслучайно я води – гласува се Бюджет 2024 и трябва да е ясно кой разпределя порциите… Работата е свършена точно за час. И Комисията по външна политика приключва със заседанията за годината.

Председателят Борисов поздравява за Нова година колегите си от комисията на първото ѝ заседание на 17 януари…

Posted in Власт и съпротива and tagged , , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *