„Всичко това са глупости!“: Робърт де Ниро свидетелства срещу твърденията за злоупотреба на работното място

Associated Press

Робърт де Ниро свидетелства в Ню Йорк на заседание по делото срещу него, заведено от бившата му лична асистентка, обвиняваща актьора, че е шеф-насилник. Де Ниро на моменти изглеждаше кисел и едва се сдържаше да не изригне при срещата си с нея, преди най-накрая да избухне: „Всичко това са глупости!“.

Двукратният носител на „Оскар“, известен с изпълненията си в хитови филми като „Ловецът на елени“ и „Разяреният бик“, беше първият свидетел по делото на Греъм Чейс Робинсън. Тя работи за него между 2008 г. и 2019 г. и получава $300 000 годишно, преди да се оттегли като негов вицепрезидент по продукциите и финансите.

Жената е била натоварена години наред с всякаква работа – от украсяването на коледната елха на Де Ниро до завеждане в болница, когато паднал по стълбите. Сега го съди за обезщетение от $12 млн. за тежък емоционален стрес и увреждане на нейната репутация. Робинсън казва, че той е отказал да ѝ даде препоръка за намирането на друга работа, когато тя е напуснала през 2019 г. след многократни сблъсъци с неговата приятелка.

80-годишният Де Ниро се съгласи, че в един момент е посочил Робинсън като неговия спешен контакт и е разчитал на нея да му помогне с поздравителните картички за децата му. Но когато адвокат на Робинсън го попита дали я смята за съвестен служител, той се присмя. „Не и след всичко, през което преминавам сега“, каза той.

Де Ниро на два пъти повиши тон почти до крясък по време на своите показания. Веднъж това се случи, когато той защити взаимоотношенията на неговата приятелка с Робинсън, като каза: „Ние вземаме решения заедно“. Вторият път беше, когато адвокатът на Робинсън се опита да предположи, че Де Ниро е притеснил неговата клиентка рано сутринта, за да го закара в болницата през 2017 г. „Това беше един случай, когато си счупих гърба, падайки по стълбите!“, озъби се ядосано Де Ниро. Дори в този случай, добави той, той се бил забавил да се обади на Робинсън, прибирайки се в леглото си след инцидента, станал в 1 или в 2 часа след полунощ, но по-късно я извикал в 4 или 5 часа сутринта.

Нееднократно съдията Луис Джей Лиман обясняваше правилата за свидетелстване на Де Ниро и че има ограничения за това, което той може да каже. „Може ли да задам въпрос?“ — попита Де Ниро в разговор с адвоката на Робинсън. Искането му беше отхвърлено. Той настояваше, че се е отнасял добре с Робинсън, дори след като е купил градска къща с пет спални в Манхатън и е позволил на Робинсън да наблюдава някои от приготовленията, за да може и тя да се премести там заедно с приятелката на Ниро, Тифани Чен.„Но това не е като да я моля да отиде там и да изстърже или да избърше подове“, каза той. „Значи всичко това са глупости!“

Кореспонденцията между Де Ниро и Чен беше показана на съдебните заседатели и в нея се вижда, че Чен става все по-подозрителна към мотивите на Робинсън, като пише, че смята, че Робинсън се държи на моменти като съпруга на Де Ниро и си вярва, че има „въображаема интимност“ с него. „Тя беше почувствала, че може би има нещо там и може би е била права“, каза Де Ниро в защита на подозренията на своята приятелка.

Във встъпителните изявления, предшестващи показанията на Де Ниро, адвокат Андрю Макърди каза, че Робинсън не е успяла да си намери работа и се е страхувала да напусне дома си, откакто е напуснала работата си при Де Ниро. Той каза, че Де Ниро понякога ѝ крещял и я наричал с неприятни епитети в своето поведение, което съответства на сексистките забележки, които той е правил за жените като цяло. Макърди каза, че проблемите между тях възникнали, когато Чен е започнала да ревнува, че Де Ниро разчита на Робинсън за толкова много задачи и че те си общуват толкова добре. Той също каза, че клиентката му никога не е имала романтичен интерес към Де Ниро. „Няма и никога не е имало нещо романтично между тях двамата“, каза той.

Адвокатът на Де Ниро, Ричард Шонстийн, каза, че Робинсън е била третирана много добре от Де Ниро, „но винаги е смятала, че тя заслужава повече“. Той описа Де Ниро като „мил, разумен, щедър“ и каза на съдебните заседатели, че те ще разберат това, когато чуят показанията на другите хора, наети от компанията на Де Ниро, Canal Productions, която е завела контра дело срещу Робинсън. Шонстийн описа Робинсън като „снизходителна, държаща се недостойно и оскърбително“ и каза: „Тя винаги си играеше на жертвата“.

Източник: theguardian.com

Превод: Павел Павлов

Posted in Вашите истории, Какво ново and tagged .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *