Вицепрезидентът Йотова: Палежът на културния клуб в Битоля е част от антибългарската кампания

Вицепрезидентът Илияна Йотова бе сред първите български и македонски политици, които осъдиха остро палежа на културния център „Иван Михайлов“ в Битоля.

Входната врата на сградата е пламнала тази сутрин около 5 часа и само бързата реакция на пожарната е предотвратила огнен ад.


„Подпалването на Културния център „Иван Михайлов“ е поредната провокация и част от масираната антибългарска кампания, която започна веднага след откриването му, написа Йотова  на страницата си във Фейсбук. Тя лично присъства на тържественото откриване на клуба през април.

„Още преди месец, при откриването на центъра, в което участва голяма българска делегация, заявихме, че неговата единствена функция е за запазване на българската култура и идентичност сред българите в Република Северна Македония.  Само бързите действия на компетентните институции, които да разкрият извършителите, ще докажат, че в западната ни съседка се спазват правата на българите така, както на всички останали националности“, коментира вицепрезиденът.И още:“Нито България, нито Северна Македония в момента имат нужда от допълнително нагнетяване на напрежението между двете  страни.  Още повече, когато преговорите между тях (във връзка с ветото на България за началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС) са на точка нула…

Ние вече сме свикнали години наред на подобни инциденти и това е най-голямото основание на България за ветото. Ние имаме своите задължителни 4 плюс 1 условия и докато не ги видим изпълнени от страна на  Северна Македония , какъвто и да е натискът от страна на нашите европейски партньори, каквито и да са геополитическите съображения, ние не можем да предадем интересите на българите там. Когато президентът Радев настоява правата на българите да бъдат записани в конституцията на Северна Македония, ние имаме предвид точно това – българите там са държавотворен народ и те трябва да имат точно такива права, както и всички останали“, допълни вицепрезидентът Йотова пред Националното радио.

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски също се ангажира с коментар:

„Остро осъждам палежа на сградата на културния център на българската общност в Битоля. Подобни деяния са провокация и не водят в посока на подобряване на отношенията с България“, написа той във Фейсбук. И призова компетентните институции да извършат бързо и задълбочено разследване, да вземат всички необходими мерки, да открият и санкционират извършителите.

И премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски порица престъплението:

„В  21 – ви век нищо не се постига с палежи и опожаряване. Дал съм ясни насоки към съответните институции случаят веднага да бъде изяснен. Подобни провокации имат за цел да нарушат отношенията между македонския и българския народ. Затова призовавам всички нас да останем спокойни и достойни, а с извършителите ще се разправят институциите“, написа той в личния си профил в социалната мрежа.

„Случилото се е резултат от 30-годишната политика срещу българската общност в Северна Македония и безнаказаността спрямо подобни инциденти“, заяви пред БНР  Петър Колев,  председател на партията „Граждански демократичен съюз“ в Северна Македония и представител на българската общност там.

„Това, което ние очакваме, е, че институциите в Македония този път ще си свършат работата и тези, които са предизвикали това нещо, ще получат своето наказание съгласно законите на Република Северна Македония. Очакваме и ясна и категорична позиция от страна на България. Защото ако и този път българската държава и българското общество се направи, че нищо не се случва в Македония, това означава, че то е съгласно да ни бъдат палени клубовете или в крайна сметка знаете следващата крачка е да бъде разбита нечия глава. И надяваме се, че македонските институции ще накажат тези хора, които са направили това нещо“, заяви той.

Posted in Какво ново and tagged , , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *