Ружа Игнатова със своя съратник Себастиян Грийнууд, който изтърпява 20-годишна присъда за участието си в световната измама.

Българският чадър над Криптокралицата

Анна Заркова,

вестник „Галерия“

Защо нашите власти пет пари не дават за наказателното преследване на Криптокралицата – фамозната българка Ружа Игнатова, коронясана с международна измама за $4,5 милиарда? Защо, докато ФБР издирва Нейно криминално величество, а съучастниците ѝ са на мушката на правосъдието в Германия и САЩ, магистратите у нас са ни лук яли, ни лук мирисали?

Тези въпроси висят вече 7 години, но Би Би Си ги хвърли в очите ни преди няколко дни, като излъчи поредния филм за връзките на световната измамница с българската мафия.

За прочутата в цял свят лъжкиня, която е родом Русе, ние научихме от чужденците. Първите разкрития за фалшивата ѝ криптовалута се появиха в „Зюддойче Цайтунг“ (ЗЦ) на 27 септември 2020 г. Наши медии („Биволъ”, „Капитал”, „Бърд” и др.) ги допълниха впоследствие със свои репортерски разследвания. А какво сториха нашите прокурори, следователи и ченгета? Ако някой от тях е тръгнал по следите на Ружа и е разплел поне една от връзките ѝ с върховете на властта, то ние още не сме разбрали.

„Всеки може да стане богат!” – обещава шарлатанката, като се представя за преуспяла адвокатка от Шварцвалд, доктор по право.

Милиони хора инвестират в нейната дигитална валута и чакат да ги сполети обещаното богатство. Когато разбират, че са измамени, нея вече никаква я няма.

Тя организира тържество в белоснежната си вила на българския бряг на Черно море, пише най-големият германски всекидневник. Поканени са десетки дами и господа – седят на маси сред лозя и пият шампанско.

В онази юлска нощ (2017, Созопол) домакинята сияе в рокля със светещи камъни. Празнува във фантастичен разкош кръщенето на дъщеря си.

Вече е начело на една от най-големите измами в света.

Последователите ѝ почтително я наричат „доктор Ружа“. Тогава е на 37 години и управлява величествено OneСoin – нейната криптовалута.

„OneСoin! С нея ще бъде сломена силата на банките и всеки човек ще си върне контрола върху парите, които изкарва!”

Има ли доказателство за това? Да. Благоденствието на Ружа.

На партито тя танцува сама на сцена в пет сутринта – блестяща и с протегнати ръце като готова за излитане.

Стотина дни по-късно изчезва яко дим.

Компанията ѝ обаче я има. Брат ѝ Константин, с 6 г. по-малък от кака си и доста по-семпъл от нея, се прави на шеф.

Двамата са деца, когато се преместват с родителите си в Шварцвалд. Бащата ги храни, като продава гуми за коли. Ружа учи право. Получава немско гражданство, но се връща в София, за да влезе оттам в глобалния финансов свят.

Сам-сама ли? Или с водещ офицер под полата? Службите в България не дават вид да се интересуват от това.

„Алиса в страната на чудесата” – това е мотото на шармантната нощ, в която над морето горят фойерверки и се изстрелват снежни ракети.

Три месеца след нея Криптокралицата ще изчезне.

Според ФБР на 25 октомври 2017 тя се качва на самолет от софийското летище за Атина. Оттогава е неоткриваема.

Нейни съучастници са задържани обаче и дадени на правосъдието зад Океана. Обвиненията гласят: „Организиране на финансова пирамида и пране на пари”.

Константин е арестуван през 2019 г. на аерогарата в Лос Анджелис. Братската му обич след това изветрява, той сключва сделка с прокурорите и става свидетел срещу сестра си. Негов адвокат е Джефри Лихтман – този, който защитава наркобарона Джон Готи. Смекченото му наказание приключва скоро.

Шведът Себастиан Грийнууд, кардиналът на Криптокралицата, е закопчан в покоите си в Тайланд, екстрадиран е по искане на американците и е осъден на 20 г. затвор и конфискация на $300 милиона.

Ирина Дилкинска, главна съратничка на „докторката по право” също е пратена по етапен ред в Щатите, където я лишават за 4 г. от свобода.

И трима немци гледат небето на квадратчета, след като са набрали от 90000 европейци 320 млн. евро за Ружа. „Докато тя самата не седне на подсъдимата скамейка, този случай няма да приключи”, заключава съдебен репортер от Мюнстер.

А в София мистификацията продължава. Прекръстена е от OneCoin на One Ecosystem, но пак събира наивници под знамето на „финансовата революция”, а блюстителите на закона пак си затварят очите. Прокуратурата коментира невъзмутимо: „Нито OneCoin, нито One Ecosystem са вписани в Търговския регистър”.

„Българските власти не разследват престъпната дейност на Игнатова – възмущава се германският журналист Йохан фон Мирбах пред „Дарик”. Той е установил, че парите на излъганите граждани и днес носят печалби на свързаните с престъпницата големци, защото са вложени в сгради и други активи.

„Зюддойче Цайтунг“ пише за Ружа: „Шефката ѝ се казва Цветелина Бориславова, една от най-богатите жени в страната и дългогодишна партньорка на бившия премиер Бойко Борисов. По информацията на ЦРУ Бориславова е изпирала парите от престъпния бизнес чрез банката, която притежава.”

Авторът Филип Боверман припомня грамата на посланик Байърли, изтекла в Уикилийкс, в която се отбелязва, че „обвинения в миналото свързват Борисов с фигури от мафията”.

В статията е цитиран и бившият бодигард на Криптокралицата Франк Шнайдер. Той започнал да работи за нея, „след като тя му била препоръчана от бивш зам.-министър на финансите в България”. А пък тя била „информирана на живо от контактите си в българската полиция за хода на разследването срещу нея.”

Ясно е – заключава Шнайдер – че за да се осъществи необезпокоявана измама от подобен мащаб, са нужни контакти с политическия и икономически елит, както и с организираната престъпност в страната. В България няма голяма разлика между тях, това е мафиотска държава.”

Американското разследване по случая е стигнало до Христофорос Аманатидис-Таки („ключов герой от българския ъндърграунд”), който бил нает да пази Криптокралицата, но според мълвата я хвърлил в морето от яхта. Това научихме от Би Би Си предизборно, на 3 юни.

Агентът на Данъчната служба в САЩ Ричард Райнхард пръв посочва Таки. За него се знае, че се подвизавал в Дубай, където Ружа има небостъргач. И че нейна фирма е замесена в продажба на „апетитен имот по българското Черноморие” на неговата съпруга.

Задокеанските медии определят Таки като „най-големият наркотрафикант в България, тясно свързан с OneCoin и лична охрана на Ружа Игнатова“. Но, обърнете внимание: Интерпол, който е по петите му, го сваля тихомълком от издирване – това поражда основателното подозрение, че и той (също като Красимир Каменов-Къро, друг виден наркобос, убит в ЮАP) се числи към агентурата на тайните служби по света и у нас.

Кое не е ясно?

Наркотрафикът и прането на пари са държавно контролирани в България още от времето на Тато. Но Би Би Си ни даде да разберем, че това и до днес е така.

Много хора още вярват, че „доктор Ружа“ не е крадла, а кралица, отвлечена по поръчка на банките.

Според досиетата FinCEN нейните цифрови пари са на пръв поглед част от многото технологии, създадени в разгара на финансовата криза през 2008 г. Разработчик на софтуер с псевдоним Сатоши Накамото изобретява биткойн, първата криптовалута. Интернет гъмжи от легенди за бедняци, които са станали богаташи с дигиталните пари. Те са извън банковата система, която има свойството да рухва.

„OneСoin! Една монета за всички! – обявява Ружа и с тъмно лилавото си червило праща целувки на публиката.

Който иска да инвестира, си купува от нея „пакет за обучение”. Цената му е от 800 до 118 000 евро в комплект с обяснения. Според тях класическите банкноти получават стойността си от централната банка – тя решава колко да се напечатат – и колкото повече са в обръщение, толкова повече стойността им пада. Това дава власт на банкерите. Техните печалби растат с доверието на гражданите, чиито средства се обезценяват.

За криптовалутите централна банка няма!

Ружа хвърля златна монета от сцената на рекламно шоу в Дубай. И съобщава, че OneСoin, за разлика от биткойн, е подплатена със злато.

Скрито под морето злато!

Всеки, който се присъединява към тази опашата лъжа, получава звание „Маркетингов сътрудник“ и комисиона за набиране на нови инвеститори. А новите въвеждат по-нови.

Класическа пирамида за търсачи на съкровища.

Последователите на OneСoin живеят сред себеподобни в паралелния свят на интернет – там съмненията, че техните драгоценности са илюзорни, се давят в поп песни, кодове и сигнали – буква О, оформена от показалеца и палеца.

Предупрежденията, че това е измама са обявени за „фейкове, пускани от ревниви хейтъри.

Инвеститорите стават фанатици.

Някои ще изгубят вяра в OneСoin чак когато вече са загубили всичко, което имат. Включително и здравето си.

Posted in Право и ред and tagged , , , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *