Буферните държави трябва ясно да поддържат своя неутралитет

Олга Андреева, vz.ru

Превод – Павел Павлов

В политиката има такъв термин – буферни зони. Малките държави, които са между големите конкурентни държави. В САЩ те се наричат „страните между“.

Най-правилната стратегия за поведението на такива държави е да са необвързани и да лавират. Основното нещо, което трябва да правят, за да гарантират своята безопасност, е да не проявяват агресия към никакви блокове. В противен случай те може да полетят.

Това е нещо като гравитацията. Ако разклатите камък, лежащ на ръба на пропаст от дълго време, той със сигурност ще падне. Освен това ще падне надолу, към долните слоеве и определено няма да полети нагоре. Това е закон.

Балтийските държави, Украйна, Грузия са буферна зона. Те трябва ясно да поддържат своя неутралитет, в противен случай ще полетят.

Но през последните 30 години те бяха внимателно накарани да лаят по слона. Ясно е, че никой не е отменил закона на природата и те ще полетят. Но на кого му пука за тях? Със сигурност не и на ЕС или на САЩ.

Е, но това дойде. Войната е ужасна. Не можеш да се радваш на войната. Но камъните падат само надолу.

И сега съм много изненадана от хората, които от осем години казваха, ау! Русия е лоша, бъдете против Русия.

Нашите руски либерали казаха това на Украйна.

Осем години тези хора разклащаха камъка и лаеха по слона. Е, камъкът падна. Но не ние, пошли патриоти, разклатихме този камък. Не ние лаяхме срещу слона. А именно тези, които сега се завиват в псевдокласически шалове и крещят, че Русия е убиец, са виновни за случилото се. Вие господа, сте убийците. Вие бяхте тези, които бутнахте камъка от скалата. Бяхте помолени да не го правите. Защо не послушахте? Кого сега ще обвинявате освен себе си?

Помислете какво би се случило с Естония или Украйна, ако мразят не Русия толкова страстно, а ЕС или САЩ. Да, отдавна щяхме да забравим за имената на тези държави. Те вече нямаше да са на картата на света.

Хората се отнасят към това, което се случва, като ученички от втори клас. А, по някаква причина този гаден камък падна и не полетя към небето. Какъв гаден камък!

Не, съжалявам, но камъкът направи всичко според законите на физиката. Вие го разклатихте и той падна. Какво си мислехте, когато го разклатихте?

Posted in Вашите истории, Въпроси и отговори, Какво ново and tagged , , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *