Анна Заркова

Анна Заркова: В прокуратурата не се води разследване за Нотариуса, а компроматна война

Вместо доклада от пощата на генерал Атанасов, депутатите от комисията за Нотариуса да прочетат обвинителния акт за КТБ, препоръча журналистката

От интервю по Би Ти Ви

„По мое виждане в случая с Марто Нотариуса в прокуратурата не се води разследване, а се води компроматна война между две групировки – тази около главния прокурор (Сарафов) и тази около софийската районна прокурорка в оставка (Зартова)“. Това заяви пред БиТиВи журналистката Анна Заркова. Ето какво още каза тя:

„Аз не познавам разсъдлив човек, който да не е скептичен към текущите тия дни бъбриви послесмъртни разследвания, чийто обект (тоя тип с прякор Нотариуса) е в тъй нареченото „постмортално състояние” – той е убит, не мърда, не шава и нищо не може да каже, даже и да вижда от оня свят, че МВР, прокуратурата и депутатите го скъсват от проверки, анкетни комисии и дела. Впрочем, те така правят и с други убити бандити. Само че делата на Нотариуса и след смъртта му  се разглеждат избирателно – избират тези, които не опират до политическия етаж на мафията, в която той е упражнявал професията си на измамник.

Ще го кажа направо – по мое виждане в тоя случай в прокуратурата не се води разследване, а се води компроматна война между две поне групировки – тази около главния прокурор (Сарафов) и тази около софийската районна прокурорка в оставка (Зартова). В тази  война – по мое разбиране – едната страна удря противника като улеснява например интервюта с потърпевши от него гръцки инвеститори, плаши с разпити – по 20 на ден и разпространява сред репортерките клюки. А другата страна отвръща на удара, като публикува факсимилета с обратни показания от анонимни свидетели по дело срещу Пепи Еврото. Военните действия се водят през подбрани медии и се пренасят в парламента с подходящи публикации и с доклада от пощата на  генерал Атанасов.

Стратегията е обидна за интелекта на публиката – едните сочат другите (и обратното) като посетители на кръчмите, от които Пепи Еврото и Нотариуса са раздавали правосъдие по ценоразпис.

И разбира се, нормалните хора не се доверяват нито на държавно обвинение, чиито началници се подвизават в „Осемте джуджета”. Нито пък на депутатско мнозинство, чийто лидер заявява, че задкулисието седи на първия ред в парламента и той е щастлив, че седи заедно с него.

Жал ми е за почтените политици и прокурори, отбеляза Заркова.

Сериозно ли ви се вижда на вас Комисията, ръководена от симпатичния г-н Никола Минчев, да разглежда тоя Доклад със списък на членуващи в Клуба на Нотариуса, който бил пуснат в пощата на генерал Атанасов, запита журналистката. 

(В тоя доклад политици няма. Нито пък съществена информация за задкулисните назначения, повишения и уволнения в съдебната власт. Някой да е изненадан? Ако има такъв, той не е чул, че този доклад е съставен в  ГДБОП, докато там е бил началник Калин Стоянов – министъра на вътрешните работи, за когато г-н Бойко Рашков съобщи, че е възстановил на работа ченгета, уличени в незаконни дейности и че е посещавал централата на ДПС, която сега, доколкото знаем, се командва феноменално.

Кой здравомислещ би се доверил на този списък? Не и някой от Съюза на съдиите, откъдето коментираха, че с него могат хем да се ударят като бухалка почтени магистрати, хем и да се изперат техни оцапани колеги, когато той се обяви за недостоверен.

Аз бих посъветвала депутатите – заяви още Заркова – вместо да четат доклада от пощата на генерал Атанасов, в който пише как Нотариуса изнудвал госпожа Арабаджиева и Генчо Люлинския, да прочетат обвинителния акт за обира на КТБ – тоя, с който Иван Гешев „кацна с дизелов двигател на луната”. Той е цели 1200 страници, но да си направят труда. Защото в тях са редица влиятелни политици и медийни шефове – черно на бяло – как са получавали пликове с пари и заеми, които са разсрочвани и подарявани. Този списък, макар непълен, е по-важен и по-достоверен! На хора, зависими  от аферата „КТБ”!

Някои от тях са днес на първия ред в парламента, други са в регулаторите, службите и съдебната власт. Или в ръководството на медии-бухалки, които удрят по репутацията на независими политици и магистрати.

Там е корупционното дъно от което съвсем не сме се отлепили, за сведение на г-н премиера Денков. Защото делото за КТБ се влачи 6 години на първа инстанция и по него са разпитани по-малко от 10 при повече 400 свидетели. И по мое виждане то нарочно е конструирано тъй, че да бъде безкрайно, и никой вече да не чака справедливост със задна дата.

Posted in Власт и съпротива, Какво ново and tagged , , , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *