Алексей Петров не е убит за това, което има като бизнесмен, а за това, което знае като тайно ченге и като политически архитект

Анна Заркова в интервю за Маринела Маркова, в. „Галерия“

– Убийството на Алексей Петров доведе до много въпроси, а отговорите засега са малко. Вие се познавахте с него, спомняте ли си какво си казахте в последния разговор, г-жо Заркова?

– Да. Позвъних му с покана за интервю. Обясних му, че подготвям книга за ролята на тайните служби в българската политика – че съм интервюирала 8 души и моля и него, като сведущ по темата, за отговор на няколко въпроса. Той попита за въпросите, аз му дадох един: Колко агенти на бившата Държавна сигурност и сегашните тайни служби разпознава с днешна дата в трите власти, на първите редове в парламента и начело на партиите?

Петров взе да се смее и каза: „Ако си спомняш, след едно интервю, което ти дадох, ме арестуваха“. Спомнях си, разбира се. Интервюто беше под заглавие „Бойко, свали лихвите!“ и излезе през 2009-а, два месеца след като Борисов спечели изборите с обещание да спре корупцията. Тогава Петров беше вече осветен като служител под прикритие в ДАНС, работеше като съветник на председателя Сертов и се смяташе за неформалния й шеф. Минаваше за силен на деня, предвождаше прокурорски акции, а и старият му приятел Бойко току-що беше застанал начело на държавата.

Мнозина се изненадаха като напусна ДАНС и даде това интервю: – че не може в България да има 10,5% лихва, щом нормата на печалбата е 7–8 на сто. И не може, когато Централната банка сваля лихвите, търговски банки да ги вдигат. На мен тия приказки ми се видяха странни. Хабер си нямах от предстоящия разгром на Корпоративна търговска банка, за която всъщност той предупреждаваше.

Арестуваха го в акция „Октопод“ скоро след това. Разбираше от икономическа сигурност доколкото мога да преценя и в последните си дни намекваше по интервюта, че би желал да работи по нея в ДАНС. Току-що Борисов го беше похвалил – че бил най-добрата барета и беше съжалил за ареста му. А той пък беше казал, че познанството му с Борисов и бащата на Кирил Петков му е „съдба“…

Както и да е, той ми обеща интервю, но не изпълни обещанието си по независещи от него причини.

– Виждате ли нещо закономерно в начина, по който бе извършено убийството?
– Няма „закономерно“ убийство, всяко убийство е престъпно и отвратително. Вероятно имате предвид, че 3 пъти стрелят по Петров. Третият път той тръгна по следите на атентаторите, спипа един и го предаде на властите. Оказа се, че е украинец. И че преди 3 месеца е освободен предсрочно за добро поведение. Това е май подарък за следователите – снабдява ги с един заподозрян.

– Часове след случилото се на 16 август вие коментирахте, че това може да се превърне в началото на гангстерска война. Защо мислите така?
– Репортерският ми опит сочи, че винаги, когато властта пренарежда грубо специалните служби, става грубо пренареждане и в свързаното с тях задкулисие – криминално и политическо. А сега е очевидно, че парламентарното мнозинство с прилежащото му правителство пренарежда службите, сменя шефовете им (включително и регионалните на полицията) и преправя Конституцията дори. Така, че да ги присвои. Произлизащото от това пренареждане в задкулисието става силово, нерядко и с куршуми – знаем го,
защото сме го виждали.

– За какво и за кого е бил заплаха Алексей Петров? Политически или бизнес може да са мотивите за убийството?
– Мен ако питате, Петров не е убит за това, което има като бизнесмен, а за това, което знае като тайно ченге и като политически архитект. Той е ченге през целия си живот – понякога лошо, друг път добро. Още 14-годишен е пратен да се учи за милиционер в пазарджишкото училище, кръстено на основателя на болшевишките тайни служби Дзержински. Оттогава все е свързан със службите. Командир на мотоотделение на милицията, младши инструктор в Шесто управление на ДС, командир по спецоперациите в отряда на баретите.

Докато напусне органите през 1991-ва, той се изучил задочно по икономика, а през 2010-а е вече доцент. На другото поприще е съдружник с бъдещия премиер Бойко Борисов във фирма „Будоинвест“ и основател на застрахователна компания „Аполо и Болкан“, в която участват бивши командоси от рода на Румен Пашата и Златко Баретата… Докато Костов е на власт, е вербуван за сътрудник на службата за сигурност по идея на тогавашния ѝ шеф ген. Атанас Атанасов. Така става офицер на оперативно внедряване в подземния свят – и там се сдобива с много пари, врагове и приятели. 11 години след ареста в „Октопод“ е оправдан и
изглежда се връща към хобито си на политически архитект. Хобито му е обяснимо – защото доста негови познайници от криминалното задкулисие се оказват на сцената на политиката.

– Напоследък се говори за ролята на Петров в „сглобката“ на правителството. Беше ли преувеличена тя или напротив?
– „Сглобката“ стана на тъмно. Петров даде да се разбере публично, че е сред конструкторите ѝ. Така хвърли светлина върху нея, но до известна степен. Какво е ставало и ще става в тъмнината, знаят само посветените.

– След такова убийство ще има разместване на пластовете. Къде – в политиката или в бизнеса?
– Предвид историята с призива „Бойко, свали лихвите!“ се надявам да не ни очаква скоро някой нов банков обир, нещо като „КТБ – 2“ в големи размери.

– Смятате ли, че това убийство ще бъде разкрито? В мрежата мнозина залагат, че виновните ще се окажат свързани с Русия…
– Аз не си спомням у нас да има разкрито поръчково убийство от този калибър. А пък имам спомени за фабрикуване на доказателства. Надявам се това разследване да не е поредна демонстрация на лоши практики. От всяко престъпление остават следи, стига да има кой да тръгне по тях – някой честен детектив без политически амбиции. Той би могъл да освети важни връзки между ъндърграунда и политиците, от което да последва пречистване на властта и промяна. Що се отнася до приказките за международното положение като решаващ фактор за поредния нашенски мафиотски разстрел, аз ги слагам в графата „глупости на търкалета с политически джуджета“.

Posted in Власт и съпротива, Свободни в словото and tagged , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *