Депутатът Радостин Василев показва таблета, на който е записал  знаковото партийно съвещание на „Продължаваме промяната” от нощта на 21 май 2023 г. Записът възбуди различни обществени подозрения, но прокуратурата не видя в него никакво престъпление.  

Ала-бала с избирателите

Престъпление ли е липсата на морал

Анна Заркова,

вестник „Галерия“

Прокуратурата отказа да образува наказателно дело по записа от онази майска нощ (2023) в която политбюрото на „Продължаваме промяната” прие с 25:24 гласа „историческото” предложение на Борисов – да влезе във властта, като се съюзи с неговата партия, срещу която по-рано „се биеше”. Преведено от юридически език това означава, че няма да има разследване във връзка с въпросното партийно събрание, което де факто разкри задкулисието на самонареклата се „некоалиция”.

Какво следва от прокурорската амнистия за нарушенията на политическото благоприличие, които бяха записани от участник в спешното среднощно коалиране между уж отявлени политически противници?

Де юре нищо.

Във видеочата, през който лидерите на „промяната” Кирил Петков и Асен Василев убеждават съпартийците си да гласуват за „сглобката” с ГЕРБ, няма достатъчно данни за престъпление, съобщиха от държавното обвинение. Аудиозаписът му, разпространен от депутата Радостин Василев, шокира хората с вулгарния си реализъм – но един софийски прокурор (който държи да остане анонимен) реши, че обществената реакция в случая е юридически пренебрежима.

Изненадващото желание на Петков и Василев да се коалират с Борисов, когото по-рано арестуваха за корупция, е морално неприемливо, но законово допустимо, потвърдиха герои и мъченици на юридическия труд. Според тях непристойните приказки за „изпиране на Борисов, избори с наше МВР, шефове на служби, одобрени от посолствата и чистка на хората на Радев” са предмет по-скоро на Етичния кодекс, отколкото на Наказателния. Същото се отнася и до цинизмите („да играем ку.венската”), и до фукнята за напредък чрез „ала-бала с президента” т.е. чрез злоупотреба с неговото доверие.

Така да е.

Но дали ала-баланицата е само израз на лошо възпитание, неповлияно от курсовете в Харвард? Или издава нещо повече – предателство, шпионство и други престъпления против републиката (чл.103-105 НК), както твърдят юрисконсултите на опозицията в сигнал до компетентните институции?

Това са висящи въпроси. И такива ще си останат, понеже анонимният прокурор е постановил да не се търси отговора им от МВР и Следствието. Обжалването на неговото постановление е обречено на неуспех, обзалагат се колегите му. То ще пребъде в поредицата ”Хемусгейт–Барселонагейт-Чекмеджегейт”, с която наказателното преследване на политическата корупция бе прекратено.

„Липсата на морал не е престъпление – заявяват правни авторитети – А дали за нея има достатъчно данни, вие сами преценете.”

Ние? Добре. Да си припомним, драги читатели, записа с който прокуратурата не ще да се занимава. Ето го целия в YouTube:

А ето и фрагменти от него тук:

  • Относно преговорите за правителство:

Кирил Петров: Мария Габриел предложи тя да е премиер с наши министри.(…) Няколко часа се въртя, по едно време ѝ казахме – добре, бе, ако ти си вицепремиер без портфейл. Но тя отказа абсолютно. Видя се, че в нейния свят тя се чувства доста прецакана, защото си даде еврокомисарската позиция, без да стане премиер. (…) При нея нещото, което е важно – нейният мъж е третият в ЕНП, нейният кум е човекът, започнал цялата партия. В началото си мислехме, че тя е калинка, че Бойко решава всичко, но е по-сложна играта. Това е големият контакт на ГЕРБ с ЕНП. И ГЕРБ са я поканили, тя е дошла (…) Тя има доста силна амбиция и не може да се види в никаква друга роля освен премиер. Тук има две важни неща. Едното е, че не могат да хвърлят Габриел под автобуса, защото е важен контакт на ГЕРБ. Другото е, че не е била тук с години и не е типичният ГЕРБ с корупционните схеми. Довчера ни казваше, че предпочита да се прибере при мъжа си в Брюксел. Отделно, че в ГЕРБ има доста голямо напрежение и завист. Човек като Деси, която доста се бие тук в калта, изведнъж идва Габриел от Брюксел и ще става премиер. (…) Борисов каза, като не става, ще гласуваме вашия кабинет. Но тежко и горко. Всички са срещу вас. И, без да се сменят службите, ще ви бламират отвсякъде. Просто ги пускам моите да си правят, каквото знаят. Не че ви заплашвам, няма да ви правя мили очи. Вторият вариант е да теглим една майна на всичките и отиваме на избори. И през септември ще имаме по-малко от 121 депутати. Тогава ще трябва БСП или ДПС да влязат в играта. Тогава се роди третият вариант – Мария Габриел вицепремиер и външен министър без ротация. И Ники Денков премиер. Но Габриел се разплака почти, с влажни очи и каза – това не мога да го направя, хвърлям мандата и си тръгвам. Борисов се изпира през този вариант, няма две мнения.  Въпреки че ние ще казваме, че е само Мария Габриел.

Асен Василев: Това правителство ще продължи, докато Бойко се страхува от Гешев и президента. Последният ден на Габриел, когато е премиер, това ще е и последният ден на това правителство. Тя няма да иска да бъде свалена предсрочно. А Борисов няма да иска да си отреже клона с ЕНП.

Милен Матеев: Като юрист не мога да приема тази ротация, която е абсолютно противоконституционна… Ние променяме конституционния модел, по който се случва властта в демократична държава с една задкулисна договорка.

Петков: Единствената разлика между преди и сега е, че имаме Мария Габриел. Имаше дъжд от всякакви лидери, които ни звъняха на телефоните. Включително Урсула (фон дер Лайен) и Шарл Мишел (председател на Европейския съвет) ми звъняха… С други думи, тя има тежест.“

Кандидат-премиерът Николай Денков: Или ще имаме съюзник като Габриел и ЕНП, или ще изглеждаме като най-големите идиоти в Европа, защото сме провалили възможността и сме оставили България на руските сили. Тази перспектива зависи от личността на Габриел. Отвън ще гледат ще свършим ли работата, която очакват от нас и да стопираме това, което се задава, или да го забавим (…) Рядко се случва комбинация от интереси, която да произведе и нещо добро. Тук идеята е, че има такава комбинация…

Петков: Причината аз толкова да искам Мария Габриел, а не да скочим сами в правителство като самураи е, че малко я усетих тази игра – с какво държиш другия е единственото, което има значение. В случая Габриел става леко пленник – и нейната амбиция, и нейният мъж, и ЕНП за стабилността на това правителство.

  • Относно изборите и службите:

Василев: Законно-незаконно трябва да се изгонят всички шефове на служби (…) Местните избори ще ги правим с наше МВР. (…) Бойко не иска Радев да прави избори!

Женски глас от събранието: А какво значи „наши“?

Василев: По предложение на премиера парламентът ще утвърди нови ръководители на ДАНС, главен секретар на МВР, ДАР, НСО, ДАТО и евентуално военното разузнаване. Това ще са наши хора, одобрени от посолствата, нямат нищо общо с ГЕРБ.  

  • За Бойко Борисов и имунитета му:

Петков: Само ние можем да изперем Борисов. Да, основен маркетингов враг, но не реален е ГЕРБ. Може да се правим на интересни и да говорим по телевизиите за джентълменските договорки, но истината е, че в цялата схема интелектуалците са 7%. Ако пуснеш народа, трябва да сме 10%. Направихме леко ала-бала с президента и леко-полеко естественият процес ни докара до тук.

Матеев: Този, който арестува Борисов, сега ще го пази ли? Цялата сделка, която ни се предлага, е да съставим правителство, което ще пази имунитета на Б.Б.

Петков: Христо (Иванов, лидера на ДБ) даде предложение за това нещо. Казваме, че се прави комисия по имунитетите – то няма да е само на Борисов, дали ще е на някого от нас, от другите, ще се види. Идеята е да се каже, че тази комисия работи, докато се смени конституционната реформа и се използват европейските стандарти за вдигане на имунитет. Това ни купува някакво време.

Василев: Идеята на Христо Иванов е да се въведе е европейска практика, което значи, че поне 6 месеца ще се влачи имунитетът на Бойко в някаква комисия, в която се разглеждат всички доказателства лист по лист…

Петков: Ако имахме само ГЕРБ като основен враг, щеше да е супер. Проблемът е, че… имаме ДПС, ИТН, руснаците, имаме Радев.(…) ГЕРБ е само един бранд на голямото зло, което стои отзад.

Василев: Това, което сме виждали от Бойко, е, че той ще бутне всеки под автобуса, за да си спаси кожата. Бойко няма да защити корумпиран, защото знае, че го гледат под лупа отвън и отвътре, и има едни прокурори, които са му по петите. (…) Единствената причина Гешев и Бойко да се стрелят е, че в Плана за възстановяване написахме, че трябва да има закон за съдебната власт. Те разбраха, че няма как да ги вземем тези пари, ако няма закон за съдебната власт. От друга страна има натиск от Европа и от Щатите, и това е формален ангажимент на държавата… И Бойко, като е обещал на посланиците, че ще го изпълнява и като взе да го изпълнява, цялата кочинка се разтропа. Иначе щяхме да сме си мирно, тихо, спокойно и Гешев щеше да е радост.

  • За президента Радев и чистките

Петков: Импийчмънт не е добра стратегия, защото импийчнем ли го (Румен Радев), автоматично имаме най-голямата политическа партия утре. Ние трябва да му вземем службите, да му вземем властта, но да го държим на повърхността. Ако го импийчнем, по-голяма далавера за него няма, защото той ще си стартира политическия проект.

Настимир Ананиев: ГЕРБ знаят ли, че ще правим чистка?

Василев: Знаят.

Петков: Чистим хората на Радев.

Явор Божанков: Чух, че директорите на дирекции ще станат част от политическите кабинети. Цялата администрация ще бъде 100% политизирана. Концепцията преди няколко месеца беше, че няма да правим това, което са правили ГЕРБ. Не знам…

Петков: Обсъдихме да направим борд с ГЕРБ за назначенията в регулаторите и да обсъждаме всяко с консенсус. Регулаторите са по-важни от правителството, защото те са там за 5-7 години.

Василев: Ако някой иска да бъде министър в този кабинет и не се подпише с кръв под това (за чистката), аз лично имам против този човек да е министър.

Денков: Ние бяхме започнали някаква работа с Лена в подготовка за такъв процес. 

  • За Шенген:

Василев: (Договорката с Борисов) ще ни позволи да изчистим службите, да изгоним кадрите на ГЕРБ и президента и да свършим някаква работа за Шенген, еврозоната и Плана за възстановяване (…) С голяма доза на сигурност еврозоната и Шенген ще се случат, чистката е говорена с всички, които искат да стават министри, че законно-незаконно трябва да изгонят всички директори на дирекции, шефове на регионални служби и агенции в първите две седмици. Което донякъде ще затапи приказката, че сме направили коалиция с ГЕРБ.

Петков: Днес имах разговор с Урсула: Ако има шанс за правителство, какъв е шансът да ни пуснеш? Тя вика – за Шенген ви е много голям шансът. За еврозоната трябва да измислите как да заобиколите правилата, да влезете в рамките. Аз ѝ казах: Може ли да мислим за индекса на инфлация да маха ефекта на Украйна? Тя вика: Не ме цитирай, ще се опитаме да ти помогнем.

  • За Христо Иванов, конституцията и ДПС:

Ананиев: Имаме ли договорка, че ще натикаме ДПС в ъгъла?

Василев: Това няма да се случи, защото Христо (…) Борисов не може да гарантира гласовете на ДПС (за конституционна промяна), казал на Христо сам да се договаря.

Ананиев: Христо е ял тая хурка, когато си хвърли оставката през 2017 и историческият компромис пропадна.

Василев: Христо се обади днес на Карадайъ да си говорят за конституционна реформа.

Петков: ДБ ни даде страхотен пример какво означава да оптимизираш само и единствено оцеляване. Правиш всякакви ходове, само да си в играта. И стоиш на 4%. Ако оптимизираш дълголетието на партията, не те притеснява… Мен генералът (Атанас Атанасов) ми е много симпатичен, но той е пример за човек, който оптимизира дълголетието. Христо също доста добре оптимизира дълголетието (…) Христо много иска (договорка с ГЕРБ), но дали ще може да го продаде и събере подкрепа от неговите си хора, не знам. Но днес, излизайки от стаята, сияеше с идеята за конституционна промяна, която е мечтата на живота му.

Мъжки глас: Да, ще може да се пенсионира след това.

  • Решението „за салама”:

Василев: Мисля, че това е най-добрата сделка, която може да бъде направена с ГЕРБ. Тук въпросът не стои дали можем да я подобрим, а искаме ли да я приемем.

Петков: Трябва да вземем сега решението (два след полунощ). Утре Ники и Габриел ще договарят. (…) Сега се подготвя решение, което ще ни даде възможност да режем салама малко повече – например 9 месеца правителство или Изборният кодекс (…) Ако тръгваме с прее.авка, това е типично борисовски стил (…) Ако искаме да правим сделка и с първия ход играем ку.венската, е трудно. (…) Колеги, знаете ли к’во, имам една молба. Аз това „въздържал се“ не знам к’во е. В момента се чувствам, че управлявам автобус на детска градина. Честно ви казвам, е.и му майката, не знам дали ми се кара автобусът. Дайте едно мъжко или женско мнение – да или не! Щото аз по средата не го разбирам. По средата е утре да тегля една майна. Затова, дайте, гласувайте!

Край на цитатите. Ако сте стигнали дотук, уважаеми читатели, вече имате мнение за политическия морал на управляващите.

А липсата му – тя от кого се наказва, ако не от съда?

„От избирателите”, казват правници, на които може да се вярва.

Posted in Право и ред and tagged , , , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *