Акциите в митниците се случват, когато има трусове или смени във властта

Анна Заркова в сутрешния блок на БНТ „Денят започва“

Нали чухте как определи акцията в митниците Бойко Борисов – това е бой на кланове. Аз бих могла да кажа, че той е прав и няма риск да сгреша.

Като журналисти сме отразявали много такива акции. Те много си приличат. Като че ли единствената разлика между тях е в прякорите на аватарите в контрабандните канали. Самоковеца, Доктора, Свинаря, Сопола, Марадоната, сега е Паскал.

Каква е основната прилика между тях. Основната прилика е, че те винаги се случват, когато има трусове или смени във властта.

Точно по това време едни хора в службите и в прокуратурата отварят едни папки и започват да даряват едни журналисти с разработки под кодови имена…

В МВР процесите сега текат по две сюжетни линии според мен. Едната е по линия на това, че без МВР контрабандата не става. Другата е по линия на изразеното в „библейския“ запис от заседанието на „Продължаваме промяната“ схващане, че политиката е ала-бала и трябва да правим избори с „наше МВР“.

В митниците нещата са ясни. Там митничарят на съответния клан поема камиона, взема декларацията му и го насочва към вътрешната митница, докато стоката върви към пазара.

Какво ще стане обаче, ако по пътя КАТ спре ТИР-а? Магистралата на контрабандата всички я знаят: Раднево-Свиленград. По тая магистрала с години катаджия не е спирал камион. Ще кажете – как може това? Ами то може по един-единствен начин – когато не само митничарите, но също така шефовете на МВР – на ОДМВР, на ГДБОП, на „Пътна полиция“, са замесени в контрабандата.

Затова се казва и никой не може да възрази, че в България контрабандата е държавна от времето на Тодор Живков и на Държавна сигурност. Затова защото дълго време оттогава един определени корумпирани държавни служители закрилят контрабандата. Държавата чрез тях закриля контрабандата. Имам предвид – завладяната държава.

Телевизионното правосъдие – то е много важен елемент от всяка акция. Телевизионното правосъдие, провокирано от определена група журналисти, пред които се разкрива всяка следствена тайна, без тя да е разкрита законно. И което телевизионно правосъдие започна да осъжда всякакви – доказано виновни, доказано невинни, корумпирани митничари и всякакви такива, наречени „контрабандист №1“, „крал на контрабандата“ и др., макар и имената им да не са чувани до този момент.

Каква е целта? Целта на цялата тази операция не е виновните да получат наказание по законовия ред. Целта е, докато зрителите се вторачват в екраните, а ние се мъчим да допълним една контролирана информация със средствата на нормалната журналистика, през това време тече наистина пренареждане в контрабандните кланове. И то върви успоредно с пренареждането по върховете на властта – политическата власт, митниците и МВР.

Знаете ли кое е другото име на контрабандата? Стокова парична връзка с властта. Така я наричаше навремето Иван Тодоров-Доктора, с когото правих интервю. Неслучайно Доктора си отиде заедно с царската партия, неслучайно Самоковеца си отиде със СДС. Неслучайно сега този Паскал си отива.

За когото казват че бил наследник на Доктора, но аз не вярвам в това. Понеже в митниците никога не работи само един клан. Те работят поне три и всеки от тях има своите хора на определени места – те са инспектори, главни секретари и политически началници.

Не е Паскал, който нарамва стековете с цигари и ги носи през границата. Както не беше навремето Доктора и не беше Самоковеца. Зад тези хора има цели кохорти от митничари, политици, магистрати, които държат над тях чадър. Затова с осветяването на Паскал в този момент контрабандата няма да спре. Когато Косьо умря, имаше статии – „Да живеят косьовците“. Когато умря Доктора, статиите бяха под заглавие „Доктора умря, но контрабандата живее“. За съжаление 18 години можем да напишем статия под заглавие „Паскал е осветен, контрабандата остава“.

Ако не ми вярвате, можете да я видите на „Илиянци“ и на Женския пазар.

Posted in Власт и съпротива, Какво ново and tagged , , , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *