Адв. Михаил Екимджиев: Смяната на главния прокурор може да стане за седмици

Смяната на главния прокурор може да се случи в рамките на седмици. Има закони, които позволяват отстраняването на Гешев от поста при наличие на данни за престъпления. А такива има колкото искате.

Това заяви пред Българското национално радио адв. Михаил Екимджиев.

Той счита, че с промяна в Наказателно-процесуалния кодекс такова разследване може да се извърши от разследващи полицаи. Това е въпрос на промяна, която може да стане факт за два дни.

“И оттук нататък ВСС да е длъжен да отстрани главния прокурор, докато трае разследването срещу него, за да не може той да влияе върху него. Това е първата стъпка – отстраняване, а паралелно с това ще върви вече и линията за освобождаване по инициатива на министъра на правосъдието“, поясни Екимджиев.

Експертът по международно право коментира още идеята държавата да внася регресивни искове срещу физически лица, виновни за осъдителни решения срещу България в Европейския съд по правата на човека. Повод за нея е обсъждане на проект на решение за изпълнение на плащания по няколко решения на ЕСПЧ.

Според Екимджиев темата е стара и трябва да бъде разгледана в две части – от гледна точка на администрацията, която и сега е разписана в Закона за отговорността на държавата и се реализира винаги, когато държавата бъде осъдена, с изключение на приходната администрация, КПКОНПИ, няколко институции.

“Само че това просто не се прави, защото всичките ни публични институции са набъкани с наши калинки, шуренайки, партийни активисти и т.н. Затова няма политическа воля да се задейства този механизъм. Закон има, просто не се прилага”, посочи още Екимджиев.

“По-сложен е въпросът с отговорността на магистратите. Всички ние имаме нужда от справедливост, когато съдии, прокурори, следователи правят безобразия, но има един принцип, че страхливи съдии, които действат под заплахата да им се стовари някаква тежка санкция, при грешка или обтекаемо тълкуване на правната норма, не могат свободно да правораздават”, допълни адвокат Екимджиев.

Самият той, припомня Фрог нюз, е адвокат на Явор Златанов, който съди България в Страсбург заради действията на институциите у нас по казуса с “Осемте джуджета”. Жалбата на Златанов е допусната за разглеждане в ЕСПЧ. Според адвокат Екимджиев този казус, както и делото срещу Елена Йончева са “почти идентични на принципна основа“.

“Става въпрос и в двете дела за това, че под формата на наказателно преследване всъщност държавата в лицето на прокуратурата преследва паралегални цели.“

Екимджиев призова тези два казуса да бъдат поставени на вниманието на ВСС, „от който се очаква спонтанно осъзнаване греховете му до настоящия момент“.

Posted in Какво ново, Право и ред, Свободни в словото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *